Prediktori korišćenja sajtova i aplikacija o zdravlju među studentima medicine i sporta

Upotreba sajtova i aplikacija o zdravlju

  • Tatjana Gazibara Institute of Epidemiology, Faculty of Medicine, University of Belgrade
  • Milica Cakic
  • Jelena Cakic
  • Redzeb Zejnelagic
  • Aleksandra Popovic
  • Anita Grgurevic

Sažetak


Uvod/cilj: Globalna digitalna mreža omogućava brzu razmenu informacija. Studenti sporta i medicine će biti lideri promocije zdravog ponašanja u budućnosti. Cilj ove studije bio je ispitati upotrebu veb sajtova i aplikacija o zdravlju među studentima sporta i medicine na završnoj godini studija.

Materijal i metode: Ova studija preseka sprovedena je na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja i Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu u periodu april-oktobar 2017. godine. Ukupno 390 studenata (89 na sportu i 301 na medicini) je bilo uključeno u studiju. Podaci su prikupljeni korišćenjem anonimnog upitnika.

 

Rezultati: Ispitanici se nisu razlikovali u pogledu učestalosti korišćenja veb sajtova o zdravlju (79,8% sport prema 77,7% medicine; χ2=0,167, p=0,771) i aplikacija (39,3% sport prema 49,2% medicina; χ2=2.672, p=0.116). Fitnes i ishrana su bile najčešće teme koje su svi učenici tražili na internetu. Jači uticaj zdravstvenih informacija sa interneta na donošenje odluka u vezi sa zdravljem bio je povezan sa korišćenjem veb sajtova o zdravlju u obe grupe ispitanika. Pored toga, studenti medicine koji su češće koristili internet takođe su češće čitali sadržaj veb sajtova o zdravlju. U pogledu aplikacija, ženski pol i započinjanje upotrebe interneta u mlađem uzrastu su bili prediktori upotrebe aplikacija u vezi sa zdravljem među studentima sporta i medicine, redom. Zaključak: Mnogi studenti sporta i medicine čitaju veb stranice o zdravlju, ali manje studenata koristi aplikacije u vezi sa zdravim stilom života. Interesovanje studenata za zdravstvene teme na internetu je slično kao i kod drugih studentskih populacija. Internet stranice i aplikacije mogu biti korisni u promociji zdravog ponašanja.

Objavljeno
2024/03/12
Rubrika
Članci