NON-ADHERENCE OF PRIMARY CARE PEDIATRICIANS IN SERBIA TO LATEST GUIDELINES FOR THE MANAGEMENT OF ACUTE AND CHRONIC COUGH IN CHILDREN

  • Katarina Milosevic
  • Davor Plavec
  • Snezana Rsovac
Ključne reči: kašalj, smernice, deca, primarna zdravstvena zaštita

Sažetak


Uvod: Kašalj je najčešći simptom kod dece i može ukazivati na različita patološka stanja. Objavljeno je nekoliko međunarodnih smernica sa ciljem da standardizuju i poboljšaju procenu i lečenje kašlja. Nepoštovanje uputstava često dovodi do neoptimalnog kvaliteta nege pacijenata. Naš cilj je bio da istražimo pridržavanje srpskih pedijatara primarne zdravstvene zaštite najnovijim međunarodnim smernicama o dijagnostici i lečenju kašlja.

Metode: Istraživanjem su obuhvaćeni pedijatri koji rade u domovima primarne zdravstvene zaštite u Srbiji. Dobili su upitnik koji je osmislio tim pulmologa koji je uključivao pitanja o izboru dijagnostičkih i terapijskih pristupa za akutni i hronični kašalj.

Rezultati: Većina pedijatara primarne zdravstvene zaštite ocenila je vrednost međunarodnih smernica kao iskoristljivu. Međutim, skoro 70% je izjavilo da propisuje biljni sirup za akutni kašalj. Hronični kašalj se leči uglavnom ekstraktom bršljana, bronhodilatatorima i antihistaminicima. Većina lekara se izjasnila pozitivno o biljnim lekovima, a negativno o alternativnoj medicini. Oko 73% njih je izjavilo da ne koristi rendgenski snimak grudnog koša kao deo dijagnostičke procedure.

Zaključci: Pedijatri u Srbiji u primarnoj zdravstvenoj zaštiti se ne pridržavaju u potpunosti međunarodnih smernica u vezi sa dijagnostikom i lečenjem kašlja. Razloge za nepridržavanje smernica treba dalje istražiti.

Objavljeno
2024/03/12
Rubrika
Članci