ULOGA EKSPRESIJE HUMANOG EPIDIDIMISNOG PROTEINA 4 U ODNOSU NA KLINIČKO-PATOLOŠKE KARAKTERISTIKE TUMORA BUBREGA

  • Jovan Jevtić Institut za patologiju, Medicinski fakultet, Univerzitet u Beogradu
Ključne reči: karcinom bubrežnih ćelija, onkocitom, humani epididimisni protein 4, HE4, patohistološke karakteristike.

Sažetak


Uvod: Široko rasprostranjena rutinska ultrazvučna dijagnostika omogućava otkrivanje tumora bubrega u početnim stadijumima. Međutim, zbog nespecifične simptomatologije i znakova, koji se javljaju tek kada bolest uznapreduje, još uvek postoje pacijenti kojima se dijagnoza postavlja tek u uznapredovalim fazama bolesti.

 

Cilj rada: Naš cilj bio je ispitati povezanost ekspresije humanog epididimisnog proteina 4 (HE4), uključujući intenzitet i lokalizaciju HE4 pozitivnosti, sa kliničkim i patohistološkim karakteristikama tumora bubrega.

 

Metode: Ispitivanje je uključilo 96 tumora dijagnostikovanih 2010-2013. godine na Institutu za Patologiju u Beogradu. Korišćeno je anti-HE4 antitelo za imunohistohemijsku analizu. Ispitane su demografske, kliničke i patohistološke karakteristike u odnosu na HE4 ekspresiju.

 

Rezultati: Nije uočena povezanost HE4 ekspresije u tumorima bubrega sa polom pacijenata i nuklearnim gradusom tumora. Međutim, ekspresija HE4 je bila znanto češća kod većih tumora, odnosno kod tumora u stadijumima T3 i T4, u odnosu na tumore u stadijumima T1 i T2 (p=0,009; p=0,006; respektivno). Povezanost HE4 ekspresije i patohistološkog tipa tumora bubrega nije uočena, ali je u pogledu lokalizacije HE4 imunopozitivnosti najvažnije istaći da membranska ekspresija HE4, za razliku od većine karcinoma bubrega, nije viđena kod onkocitoma.

 

Zaključak: Moguće je da HE4 ima ulogu u progresiji rasta tumora bubrega. Membranska ekspresija HE4 bi se mogla koristiti kao novi parametar u diferencijaciji karcinoma bubrega i onkocitoma.

  

 

Objavljeno
2024/03/12
Rubrika
Članci