Primarni graft parcijalne debljine kože za pokrivanje mekotkivnih defekata šake i prstiju: ne oklevajte

  • Slađana Matić Klinika za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju, Univerzitetski klinički centar Srbije
  • Katarina Gambiroža Klinika za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju, Univerzitetski klinički centar Srbije
  • Petar Vukman Klinika za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju, Univerzitetski klinički centar Srbije
  • Darko Milovanović Klinika za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju, Univerzitetski klinički centar Srbije
  • Tomislav Palibrk Klinika za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju, Univerzitetski klinički centar Srbije
  • Mihailo Ille Klinika za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju, Univerzitetski klinički centar Srbije
Ključne reči: šaka, prsti, defekt mekih tkiva, primarna rekonstrukcija, kožni graft parcijalne debljine

Sažetak


ABSTRAKT

UVOD Povrede šake često uzrokuju defekt mekih tkiva, čije lečenje predstavlja jedan od najtežih izazova u rekonstruktivnoj hirurgiji. Postoje brojne opcije za pokrivanje mekotkivnih defekata, uključujući flapove i kožne graftove.
MATERIJAL I METODE  Sprovedena je retrospektivna opservaciona studija, koja obuhvata 17 pacijenata sa 24 kožna defekta šake, koja su lečena primarnim graftovima parcijalne debljine kože u jednom medicinskom centru. Prosečan period praćenja je bio šest meseci. Starost pacijenata se kretala od 36 do 80 godina. Većina pacijenata (n=16) su bili muškog pola, jedan pacijent je bio ženskog pola. Kožni defekti su varirali u veličini, od 7x8mm do 39x40mm. Primarni ishodi su bili preživljavanje grafta, infekcija recipijentnog mesta i morbiditet donorskog mesta grafta. Sekundarni ishodi su bili kozmetički rezultati i potrebno vreme za kompletno zarastanje rane.
REZULTATI Svih 24 rana je sraslo u prosečnom periodu od 28,11±9,94 dana. Nije došlo do pojave infekcije grafta ni kod jednog pacijenta. U jednom slučaju je došlo do parcijalnog gubitka grafta. Nije prijavljen značajan morbiditet donorskog mesta. Šest pacijenata opisuju kozmetički efekat kao dobar (skor 3), 10 pacijenata kao prihvatljiv (skor 3) i jedan pacijent kao loš (skor 1) .
ZAKLJUČAK Graft parcijalne debljine kože predstavlja odličnu opciju za inicijalni i definitivni tretman defekta kože prstiju i šake. Ovakav način lečenja je jednostavan, nosi manje posledica od sekundarnog pokrivanja defekta, zahteva minimum medicinske opreme i ponekad se može uraditi u okviru hitnog prijema, bez potrebe za hospitalizacijom pacijenta. Ne treba oklevati u primeni ovakvog načina pokrivanja defekta, ukoliko postoji takva klinička indikacija.

 

Ključne reči : šaka, prsti, defekt mekih tkiva, primarna rekonstrukcija, kožni graft parcijalne debljine

Objavljeno
2023/11/20
Rubrika
Članci