Veliki neželjeni kardiovaskularni događaji kod vaskularnih hirurških pacijenata sa perifernom arterijskom bolešću

Veliki neželjeni kardiovaskularni događaji kod pacijenata sa PAB

  • Petar Dabić Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje"
  • Jovan Petrović Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" https://orcid.org/0000-0002-9032-6228
  • Bojan Vučurević Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje"
  • Milorad Ševković Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje"
  • Slobodan Pešić Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje"
  • Mihailo Nešković Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje"
  • Slobodan Tanasković Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje"
  • Predrag Gajin Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje"
  • Nenad Ilijevski Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje"
Ključne reči: Periferna arterijska bolest, Koronarna bolest, MACE, Infarkt miokarda, Moždani udar

Sažetak


Uvod: Veliki neželjeni srčani događaji (MACE) su primarni uzrok morbiditeta i mortaliteta kod pacijenata koji su podvrgnuti vaskularnim hirurškim procedurama. Zbog toga je neophodno razumeti vezu između koronarne bolesti i periferne arterijske bolesti. Cilj ovog rada je utvrđivanje prediktora i faktora rizika koji se odnose na pojavu velikih neželjenih srčanih događaja kod pacijenata koji su podvrgnuti vaskularnoj hirurgiji zbog periferne arterijske bolesi.

Materijal i metode: Ovo je retrospektivna studija na 310 bolničkih pacijenata lečenih u vaskularnom centru velikog obima. Ishod je klasifikovan kroz tri tačke (infarkt miokarda, moždani udar i kardiovaskularni mortalitet).

Rezultati: Otkrili smo da se većina MACE desila kod pacijenata sa aortobifemoralnim bajpasom u poređenju sa drugim tipovima rekonstrukcija (p=0,009). Nije ustanovljena značajna korelacija između urađenih zahvata i kratkoročnog primarnog ishoda. U početnom periodu MACE je otkriven kod 14 (5,8%) pacijenata. Među njima, šest (1,9%) je doživelo infarkt miokarda (IM), troje (1%) je imalo moždani udar, a pet (1,6%) je umrlo u prvih 30 dana. Svi smrtni slučajevi su bili povezani sa srčanom ishemijom, koja je na kraju kulminirala kardiogenim šokom i kasnijom smrću. Kratkotrajni MACE je primećen kod 2 (0,6%) pacijenata od kojih su oba imala IM.

Zaključak: Velika vaskularna hirurgija kod pacijenata sa koronarnom bolešću je visokorizična procedura i perioperativni MACE ih stavlja u značajno visok rizik od smrtnosti. Rano otkrivanje koronarne bolesti srca i preoperativna optimizacija mogu igrati glavnu ulogu u smanjenju rizika od MACE.

Objavljeno
2024/03/12
Rubrika
Članci