SARADNJA MINISTARSTVA UNUTRAŠNJIH POSLOVA I MEĐUNARODNIH SNAGA BEZBEDNOSTI NA KOSOVU I METOHIJI, SA POSEBNIM OSVRTOM NA POLICIJSKU UPRAVU KRALJEVO

  • Branko Leštanin MUP R. Srbije, Policijska uprava Kraljevo, Policijska stanica Raška

Abstract


Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije (MUP) i međunarodne snage bezbednosti na Kosovu i Metohiji (UNMIK, KFOR i EULEX) sarađuju međusobno kako bi bezbednosna situacija kako na Kosovu i Metohiji tako i u čitavom regionu bila na zadovoljavajućem nivou. Autor je u radu obradio temu saradnje MUP-a i međunarodnih snaga bezbednosti od uspostavljanja njihovih misija 1999.godine pa sve do danas. Pored toga autor se jednim delom osvrnuo i na saradnju sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini (PISP) sa posebnim osvrtom na Policijsku upravu Kraljevo. Cilj istraživanja bio je da se sagleda trenutno stanje i tendencije u ovoj oblasti kako bi se izveli adekvatni zaključci i dale određene preporuke za naredni period. Shodno cilju istraživanja autor je koristio i odgovorajuće opšte, logičke i empirijske metode kao što su komparativna, analitičko-sintetička, normativno-pravna, metoda analiza sadržaja i sl. U uvodu autor daje opštu sliku te saradnje, zatim ukazuje na najznačajnije pravno-političke akte koji su značajni za saradnju MUP-a sa jedne strane i KFOR-a i UNMIK-a sa druge strane kao i konkretne vidove saradnje koji se odvijaju na terenu. Na identičan način istražena je i oblast saradnje sa EULEX-om. Autor ukazuje na razvoj i domete saradnje uspostavljene Protokolom o saradnji MUP-a i EULEX-a kao i Tehničkim protokolom sa pratećim Tehničkim aranžmanom za integrisano upravljanje administrativnom linijom. Na kraju autor zaključuje temu uvezivanjem sa teorijskim postavkama policijske saradnje i daje konkretne preporuke za dalje unapređenje saradnje.

References

Babović, B; Policija u svjetskom poretku, Nea, Beograd, 1997.

Dimitrijević, D; Lađevac, I; Vučić, M; Analiza preduzetih aktivnosti u okviru sistema UN u vezi sa rešavanjem pitanja Kosova i Metohije, Međunarodni problemi br. 4/2012, Beograd.

Đurić, S; Bezbednosna arhitektura i problemi posleratnog Kosova i Metohije kao izazovi regionalnoj bezbednosti, NBP – Žurnal za kriminalistiku i pravo br. 2/2011, Beograd.

European Court of Auditors, Special Report No 18/2012, European Union Assistance to Kosovo Related to the Rule of Law.

Zaključak US IUo-247/2013 od 10.12.2014.g., „Sl. glasnik RS“ br. 13/2015.

Zaključak US IUo-180/2013 od 26.3.2015.g., „Sl. glasnik RS“ br. 65/2015.

Izveštaj o napretku u dijalogu Beograda i Prištine za period april-oktobar 2015.g.

Izveštaj o napretku u dijalogu Beograda i Prištine za period novembar 2014.-april 2015.g.

Jović, Ž; Mirovne misije Ujedinjenih nacija i globalizacija, Bezbednost br. 1/2014, Beograd.

Lemay-Hébert, N; State-Building from the Outside-In: UNMIK and Its Paradox, Woodrow Wilson School Journal of Public and International Affairs, Vol. 20, Princeton, 2009.

Leštanin, B; Nikač, Ž; Komentar Zakona o policiji, Poslovni biro, Beograd, 2016.

Marty, D; Inhuman treatment of people and illicit trafficking in human organs in Kosovo, Report COE, PA, 2010.

Muharremi, R; The European Union Rule of Law Mission in Kosovo (EULEX) from the Perspective of Kosovo Constitutional Law, Zeitschrift für ausländisches öfentliches Recht und Völkerrecht, vol. 70, 2010.

Nešković, S; Međunarodna policijska saradnja, Bezbednost br. 5/2005, Beograd.

Nikač, Ž; Međunarodna policijska saradnja, KPA, Beograd, 2015.

Odluka Narodne skupštine RS o prihvatanju Izveštaja o dosadašnjem procesu političkog i tehničkog dijaloga sa PISP uz posredovanje EU, uključujući proces implementacije postignutih dogovora, „Sl. glasnik RS”, broj 38/2013.

Odluka US broj IUo-224/2013 od 26.3.2015.g., “Sl. glasnik RS” br. 65/2015.

Politička platforma za razgovore za predstavnicima PISP.

Protokol o policijskoj saradnji MUP-a i EULEX-a, interni akt MUP-a.

Rezolucija Narodne skupštine RS o osnovnim principima za političke razgovore sa PISP iz januara 2013.g., „Sl. glasnik RS“ br. 4/2013.

Stevanović, O; Kumanovski sporazum, KPA, Beograd, 2016.

Tehnički protokol za implementaciju dogovorenih rešenja u oblasti integrisane kontrole a/l, interni akt MUP-a.

Uredba o kontroli prelaska administrativne linije prema Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija, “Sl. glasnik RS” br. 98/2011.

Ustav Republike Srbije, “Sl. glasnik RS” br. 98/2006.

„Council Joint Action on the European Union Rule of Law Mission in Kosovo, EULEX KOSOVO”, Brussels, 4 Feb 2008, 2008/124/CFSP

Published
2017/11/17
Section
History of Policing