ПЕРЦЕПЦИЈА НАРКОМАНИЈЕ И НАРКОКРИМИНАЛА У ОПШТОЈ ПОПУЛАЦИЈИ И ПОПУЛАЦИЈИ СТУДЕНАТА КПА

  • Oliver N Lajić The Academy of Criminalistic and Police Studies

Abstract


Сасвим је извесно је да наркоманија и наркокриминал представљају феномене прошлости, садашњости и будућности. Свака озбиљна намера супротстављања овим појавама претпоставља њихово озбиљно истраживање, у циљу сагледавања могућих праваца даљег деловања широког круга субјеката који су укључени у борбу против ових друштвених зала. У том смислу, у раду се износе подаци из истраживања довршеног почетком 2015. године на узорку од 413 испитаника, везаног за перцепцију угрожености друштва у Србији наркоманијом и наркокриминалом. Аутори су се у истраживању бавили ставовима испитаника везаним за узроке наркоманије, факторе који могу утицати на њено смањење, као и узрока наркокриминала, актуелних тенденција и битних фактора његовог сузбијања, с посебним освртом на полицију као активног учесника тог процеса. Истраживани узорак чинила су, између осталих, и 82 студента Криминалистичко-полицијске академије са седиштем у Београду, како би се упоредиле евентуалне различитости у ставовима у оквиру опште популације и оних који су се определили за полицијски позив. Резултати истраживања говоре да се студенти КПА могу издвојити као посебан ентитет, с обзиром да се њихови ставови разликују од ставова изражених испитаника из општег узорка, као и од испитаника из млађе популације. Наиме, ови испитаници имају позитивнији став када  је у питању перцепција угрожености наркоманијом и наркокриминалом, уз више изражен критички однос према образовном систему и медијима и већа очекивања од породице на плану спречавања овог друштвеног зла. Такође, одликује их благо фаворизовање улоге полиције у борби против наркокриминала, уз израженију перцепцију раста наркокриминала у претходном периоду у односу на остале испитанике.

Author Biography

Oliver N Lajić, The Academy of Criminalistic and Police Studies
Assistant professor with previous 11 years police work experience

References

Bukelić, J; Droga – mit ili bolest, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd, 1998.

Dickov, A., Jovišević, O., Đurović, D; Informisanost roditelja kao faktor prevencije narkomanije, Bezbednost, vol. 45, br. 6/2003.

Ilić, B., Narkomanija mladih, Godišnjak za psihologiju, vol. III, br. 3/2004.

Kilibarda, B. i sar.; Nacionalno istraživanje o stilovima života stanovništva Srbije – osnovni rezultati o korišćenju psihoaktivnih supstanci i igrama na sreću, Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, Beograd, 2014.

Lajić, О., Ivanović, Z; Drug addiction, police and narcotic based crimes, NBP – Journal of criminalistics and law, vol. 14, br. 2/2009.

Marinković, D; Narkodelikti kao težak oblik kriminala, objavljeno u: Teški oblici kriminala, Institut za kriminološka i sociološka istraživanja i Viša škola unutrašnjih poslova, Beograd, 2004.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije: Najznačajniji rezultati MUP-a u 2012. godini – izveštaj, dostupno 25. februara 2015. godine na www.mup.gov.rs/cms/resursi.nsf/rezultati2012.doc.

Mc Bride, D. C., Vander Waal, C. J., Terry-Mc Elrath, Y. M; The Drugs-Crime Wars: Past, Present, and Future Directions in Theory, Policy, and Program Interventions, Enhancing Policy and Practice – The Annual Conference on Criminal Justice Research and Evaluation, 2002.

Mc Conville, M; A global war on drugs: Why the United States should support the prosecution of drug traffickers in the international criminal court, The American Criminal Law Review, vol. 37, br. 1/2000.

Nikolić, G; Maloletni učinioci krivičnih dela u vezi sa opojnim drogama, NBP – Žurnal za kriminalistiku i pravo, vol. 20, br. 1/2015.

Otašević, B; Prodaja droge na lokalnom nivou – sa osvrtom na suzbijanje narkomanije na području PU za grad Beograd, Bezbednost, vol. 50, br. 1–2/2008.

Popović-Ćitić, B., Bukvić, L; Obaveštenost učenika osnovnih škola o različitim aspektima upotrebe droga: implikacije za planiranje edukativnih preventivnih programa, Specijalna edukacija i rehabilitacija, vol. 13, br. 2/2014.

Savet Evrope, Izveštaj o stanju organizovanog i privrednog kriminala u Jugoistočnoj Evropi, Savet Evrope, Strazbur, 2006.

Ujedinjene nacije: World drug report 2014, UNODC Vienna, New York, 2014.

Vlada Republike Hrvatske; Izvješće o provedbi nacionalne strategije suzbijanja zlouporabe opojnih droga Republike Hrvatske u 2004. godini, Ured za suzbijanje zlorabe opojnih droga, Zagreb, 2005.

Vukosavljević, D; Policija potiskuje dilere, Dnevni list „Politika“, objavljeno 15. oktobra 2014.

Published
2017/03/28
Section
Original Scientific Papers