ETIČKA NAČELA POLICIJSKOG RADA SA MALOLETNIM PRESTUPNICIMA

  • Milan Đ. Delibašić Univerzitet u Beogradu, Fakultet političkih nauka, smer Politička teorija i metodologija političkih nauka

Abstract


Ponašanje policije prema deci u sukobu sa zakonom mora da bude takvo da pomaže njihovu resocijalizaciju, a ne da dovede do daljih konfrontacija sa zakonskim i društvenim normama, stoga su organizovane intenzivne edukacije policajaca kako bi bili obučeni za pravilno postupanje. Rad policije u zajednici podrazumeva udruživanje građana i policije u borbi protiv kriminaliteta. Poseban vid preventivnih programa u kojima se koristi strategija izbornih aktivnosti je program mentorstva. Evolucija strategije identifikacije problema i upućivanje je pokazalo da ova strategija ima značajnog uspeha u prevenciji prestupničkog oblika ponašanja. Procesi usmereni ka angažovanju zajednice imaju za cilj da ojačaju sposobnost lokalne zajednice, da obezbede što povoljnije preduslove za prevenciju i tretman prestupničkog ponašanja. Iako ove aktivnosti ne deluju direktno na prevenciju prestupništva, njihova primena se pokazala uspešnom u podizanju nivoa znanja i obaveštenosti pripadnika lokalne zajednice o problemima različitih oblika prestupničkog ponašanja, čime se posredno ostvaruju izvesni preventivni efekti. Na osnovu rezultata analize formulisane su sledeće preporuke za unapređenje prava dece u sukobu sa zakonom u institucijama maloletničkog pravosuđa u Srbiji, unapređenje uslova u pritvorima i institucijama za decu u sukobu sa zakonom, unapređenje osnovnih životnih uslova. Da bi se rešile sve dileme koje prate postupanje policijskih i sudskih službenika prema deci i maloletnim licima koji su u sukobu sa zakonom, potrebno je ne samo prihvatanje dosadašnjih istraživanja već, pre svega, krajnje pozitivnih iskustava u policijskom i sudskom radu uopšte.

Author Biography

Milan Đ. Delibašić, Univerzitet u Beogradu, Fakultet političkih nauka, smer Politička teorija i metodologija političkih nauka
Mr političkih nauka

References

Avramović, N; Marković, M; Harmonizacija prava policije Republike Srbije sa evropskim standardima u oblasti zaštite ljudskih prava, Pravo – teorija i praksa, vol. 27, br. 11–12/2010, Novi Sad, 2010.

„Deca i policija – Psihološki i etički aspekti uspostavljanja odnosa poverenja i saradnje između policije i dece u kontaktu i/ili sukobu sa zakonom“ [online], dostupno na: http://arhiva.mup.gov.rs/cms_cir/decaipolicija.nsf/Deca_i_policija_cir.pdf

Delibašić, M: Etički aspekti policijskog rada sa maloletnim prestupnicima, Magistarska teza, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu, Beograd, 2010. str. 77–115.

Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Rim, 1950.

Froku, M; Maloletnička delinkvencija – partnerski rad, objavljeno u: Međunarodna konferencija o bezbednosti lokalne zajednice, Vrnjačka Banja, 2007.

Foot. P; Moral Dilemmas, Oxford Univerity Press, Oxford, 2003.

Ignjatović, Đ; Stanje i tendencije kriminaliteta maloletnika u Srbiji, Crimen, vol. V, br. 2/2014, Pravni fakultet, Beograd.

Kodeks o policijskoj etici, „Službeni glasnik RS”, br. 92/2006.

Kodeks ponašanja državnih službenika, „Službeni glasnik RS”, br. 29/2008.

Kolesarić, V; Neki psihologijski aspekti etike u istraživanju s djecom, Edicija Dijete i društvo, sveska 1/5, Zagreb, 2003.

Konvencija UN o pravima deteta, „Službeni list SFRJ – Međunarodni ugovori“, br. 15/90 i „Službeni list SRJ – Međunarodni ugovori“, br. 4/96.

Nacionalna strategija za prevenciju i zaštitu dece od nasilja (25. 12. 2008), Službeni glasnik RS, br. 122/08 i Akcioni plan za njeno sprovođenje (11. 3. 2010).

Nacionalna strategija za mlade, „Službeni glasnik RS“, br. 55/08.

Nikač, Ž; Policija u zaštiti ljudskih prava i građanskih sloboda, Teme, vol. 37, br. 4/2013,Univerziteta u Nišu.

Opšti protokol za zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja, [online], dostupno na: http://www.pravadeteta.com/attachments/653_286_OPSTI%20PROTOKOL.pdf (3. 3. 2016).

Perović, A. M; Uvod u etiku, Savez pedagoških društava Vojvodine, Novi Sad, 2003.

Poseban protokol o postupanju policijskih službenika o zaštiti maloletnih lica od zlostavljanja i zanemarivanja, [online], dostupno na: https://www.unicef.org/serbia/Posebni_protokol_-_MUP(1).pdf (13. 3. 2016).

Savet Evrope, Komitet ministara: Evropski kodeks policijske etike, Preporuka (2001)10 koju je usvojio Komitet 19.09.2001. godine, na 765. sastanku zamenika ministara [online], dostupno na: http://www.defendologija.com/latinica/propisi/evropski_kodeks_policijske_etike.htm (17. 4. 2016).

Savet za prava deteta Vlade Srbije: Nacionalni plan akcije za decu [online], dostupno na: http://arhiva.mup.gov.rs/cms_lat/decaipolicija.nsf/Nacionalni_plan_akcije_za_decu_cir.pdf (11. 3. 2016).

Simonović, B; Implementacija projekta „Rad policije u zajednici i bezbedna zajednica“ u Kragujevcu, Kragujevac, 2007.

Singer, S; Perić, J; Analitičko i kreativno rješavanje problema [online], dostupno na: http://www.efos.unios.hr/arhiva/dokumenti/P3_kreativnost_biljeske.pdf (14. 4. 2016).

Stajić, Lj; Mijalković, S; Stanarević, S; Bezbednosna kultura, drugo izdanje, Draganić, Beograd, 2005.

Uputstvo o policijskoj etici i načinu obavljanja poslova policije, „Službeni glasnik RS“, br. 41/2003

Uputstvo o postupanju policijskih službenika prema maloletnim i mlađim punoletnim licima, MUP-a Republike Srbije, [online], dostupno na: ttp://www.minrzs.gov.rs/files/doc/porodica/zlostavljanje/Uputstvo%20postupanje%20policija.pdf (1. 3. 2016).

Urbanc, K; Etika i vrijednosti u socijalnom radu, Pravni fakultet, Studijski centar socijalnog rada, Zagreb, 2002.

Vodič za demokratski rad policije, sastanak OEBS-a u Kopenhagenu 1990, str. 13 [online], dostupno na: http://www.osce.org/sr/secretariat/23808?download=true (12. 4. 2016).

Vuković, S; Uloga policije u prevenciji delinkventnog ponašanja dece i maloletnika, Nauka – Bezbednost – Policija, vol. 10, br. 1/ 2005, Kriminalističko-policijska akademija, Beograd.

Zakon o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica, „Službeni glasnik RS“, br. 85/2005.

Zakon o policiji, „Službeni glasnik RS“, br. 6/2016 od 28. 1. 2016.

Published
2017/03/28