ТЕЗА ДА СУ СРБИ СТАРОСЕДЕОЦИ БАЛКАНА НИЈЕ У НЕСКЛАДУ СА ХРИШЋАНСТВОМ

  • Jelena Miljković Matić Институт за политичке студије
Ključne reči: аутохтонистичка теза, хришћанска основа српства, неопаганизам, Милош С. Милојевић, Владика Николај (Велимировић)

Sažetak


Главни ток српске хуманистике априорно одбацује тезу о аутохтоности Словена на Балкану као псеудонаучну идеју. Уз њих су у последње време пристали и двојица теолога, који су напад на аутохтонистичку тезу проширили тврдњом да је она не само ненаучна него и да угрожава српски идентитет који се оснива на светосављу. У овом раду побијамо њихове тврдње да је теза да су Словени аутохтони на Балкану неспојива са хришћанством, да је извор и проносилац јереси и паганства, и да као таква представља опасност за националну безбедност српског народа чији идентитет угрожава. У оквиру аутохтонистичке тезе ради велики број истраживача, професионалних и аматера, али ту има и људи који аутохтонизам злоупотребљавају ради остварења неких својих циљева, међу којима може да буде и промовисање паганства и јереси. Потпуно је неосновано само на основи ових последињ извођење генерализације да је аутохтонизам против-хришћански усмерен, а што теолози чине. Такође, као аргумент којим оспоравамо њихову тврдњу истичемо пример Владике Николаја који је достигао светост док је истовремено поклањао поверење изворима и резултатима истраживања који се крећу у оквирима аутохтонистичке тезе. Закључујемо да не постоји ни формална нити материјална основа са које се може тврдити то што тврде теолози у погледу аутохтонистичке тезе.

Reference

Ава Јустин Нови (Ћелијски). 2021. Сабране беседе. Софиографска духовна школа. 

Арсенијевић, свештеник Арсеније. 2018. Свет првих људи. Београд : Хришћанско просветно друштво Пирг при храму Вазнесења Господњег у Београду.

Бојанић, Ђорђе. 2021. „Др Драгољуб Петровић о СРПСКОЈ ИСТОРИЈИ И ЈЕЗИКУ.” Српска историја. 30. јул 2023. https://www.srpskaistorija.com/dr-dragoljub-petrovic-o-srpskoj-istoriji-i-jeziku/.

Епископ Николај. 2016а. Сабрана дела у 13 књига - Књига III. Шабац: Манастир Светог Николаја Соко. 

Епископ Николај. 2016б. Сабрана дела у 13 књига - Књига V. Шабац: Манастир Светог Николаја Соко.

Епископ Николај. 2016в. Сабрана дела у 13 књига - Књига VII. Шабац: Манастир Светог Николаја Соко.

Епископ Николај. 2016г. Сабрана дела у 13 књига - Књига IX. Шабац: Манастир Светог Николаја Соко.

Епископ Николај. 2016д. Сабрана дела у 13 књига - Књига X. Шабац: Манастир Светог Николаја Соко.

Ристић, Пеђа. 2011. Истина Лепенског Вира. Београд : Пешић и синови.

Марковић, Димитрије. 2022. Сербонини сведоци: Псеудоисторичари, неопаганизам и Црква. Бајина Башта: Д. Марковић. 

Мрђеновић, Немања С. 2021. „'Народ најстарији'. Осврт на квазинаучни покрет тзв. аутохтонистичке или неоромантичарске историографије код Срба”. Црквене студије, Ниш (18): 349-369.

Соларић, Павле. 2018. Римљани словенских обележја. Нови Сад: Илија Петровић. 

BBC News na srpskom. 2019. „Teorije zavere: Jutjub širi verovanje da je Zemlja ravna ploča, pokazuje istraživanje”. 27. јул 2023. https://www.bbc.com/serbian/lat/svet-47278994.

Objavljeno
2023/10/06
Rubrika
Naučni radovi