Uslovi za solemnizaciju ugovora o prodaji nepokretnosti zaključenog u vansudskom postupku namirenja

  • Vladimir M Crnjanski Pravni fakultet Univerziteta Union u Beogradu

Sažetak


U Republici Srbiji je Zakonom o hipoteci uređen vansudski postupak hipotekarnog namirenja. I pored toga što u našem pravnom sistemu postoji paralelizam zakonskih formi zasnivanja hipoteke, najčešće se hipoteka zasniva u formi javnobeležničkog zapisa koji ima snagu izvršne isprave. U postupku vansudskog namirenja ne učestvuje nijedan organ javne vlasti, pa je uloga javnog beležnika posebno značajna prilikom ocene ispunjenosti uslova za solemnizaciju ugovora o prodaji nepokretnosti zaključenog u vansudskom postupku namirenja. U ovom radu poseban akcenat se stavlja na odsustvo zakonskih razloga za uskraćivanje službene radnje kao jednog od osnovnih uslova bez čijeg ispunjenja javni beležnik ne može da pristupi solemnizaciji ugovora o prodaji nepokretnosti zaključenog u vansudskom postupku namirenja. Pomenuto pitanje je pravno delikatno posebno zbog činjenice da se vansudski postupak namirenja sprovodi bez kontrole organa javne vlasti. Iako postoje određena pravna stanovišta koja pomenutom problemu pristupaju iz različitih uglova posmatranja, u našoj pravnoj doktrini do sada ovo pravno pitanje nije sagledano u svetlu razloga za uskraćivanje službene radnje propisanih zakonom koji uređuje javnobeležničku delatnost. Upravo zbog toga, cilj ovog rada je da se na sveobuhvatan i pravno obrazložen način razjasni celina problema koja se pojavljuje pred javnim beležnikom prilikom ocene ispunjenosti uslova za solemnizaciju ugovora o prodaji nepokretnosti zaključenog u vansudskom postupku namirenja.

Ključne reči: vansudski postupak namirenja, uslovi za solemnizaciju ugovora o prodaji nepokretnosti zaključenog u vansudskom postupku namirenja, zakonski razlozi za uskraćivanje službene radnje.

Biografija autora

Vladimir M Crnjanski, Pravni fakultet Univerziteta Union u Beogradu
Doktor pravnih nauka

Reference

Bilten sudske prakse privrednih sudova, 1/2017, Beograd.

Crnjanski, V., 2018, Izvršnost javnobeležničkog zapisa, doktorska disertacija, Pravni fakultet Univerziteta Union u Beogradu.

Đurđević, D., 2014, Javnobeležnička delatnost, Beograd.

Hiber, D., Živković, M., 2015, Obezbeđenje i učvršćenje potraživanja, knjiga prva, Beograd.

Prančić, V., 2008, O dužnosti poduzimanja i uskrati službene radnje javnog bilježnika, Zbornik Pravnog fakulteta u Zagrebu, 4.

Šarkić, N., Crnjanski, V., 2016, Nova pravila Zakona o javnom beležništvu Republike Srbije o dužnosti uskraćivanja preduzimanja javnobeležničkih radnji, Aktuelna pitanja savremenog zakonodavstva, zbornik radova, Budva.

Živković, M., 2018, O zlehudoj sudbini hipotekarnog poverioca drugog ranga u vansudskom postupku namirenja (Presude Privrednog suda u Beogradu i Privrednog apelacionog suda), Časopis za održiv i skladan razvoj prava, 2.

Wolfsteiner, H., 1999, Vollstreckbare Urkunde, Vollstreckbarerklärung von Anwaltsvergleichen und Scheidssprüchen mit vereinbartem Wortlaut, u: Grundkurs für angehende Anwaltsnotare, Arbeitsunterlage Band III, Bochum.

http://www.beležnik.org.

Objavljeno
2019/08/07
Broj časopisa
Rubrika
Originalni naučni članak