Normativna ovlašćenja organa lokalne samouprave u Srbiji

  • Jelena Jerinić Pravni fakultet Univerziteta Union
  • Bogoljub Milosavljević Pravni fakultet Univerziteta Union

Sažetak


Lokalnim propisima, iz izvorne i poverene nadležnosti lokalne samouprave, uređuju se brojni odnosi značajni za kvalitet života i ostvarivanje prava, obaveza i pravnih interesa građana i drugih lica. Pitanja donosilaca, vrste, karaktera i pravne snage ovih propisa na sličan način uređivana su u većini naših ustava i propisa o lokalnoj samoupravi. Prema važećim propisima, nosilac normativnih ovlašćenja u okvirima lokalne samouprave jeste lokalna skupština, kao njen najviši organ. Međutim, i pored ustavnih i zakonskih odredaba koje na to upućuju, i u praksi drugih lokalnih organa, sreću se brojni akti koji su po svojoj prirodi opšti pravni akti i kojima se na izvorni način pokušava urediti neko pitanje iz delokruga lokalne samouprave. Takve akte Ustavni sud je poslednjih godina redovno stavljao van snage, a na osnovu analize tih odluka autori izvlače određene zaključke u pogledu normativnih ovlašćenja organa lokalne samouprave u našem današnjem sistemu.

Ključne reči: lokalna samouprava, opšti akti, skupština opštine, skupština grada, normativna funkcija lokalne samouprave, nadležnosti lokalne samouprave, Evropska povelja o lokalnoj samoupravi.

 

Biografije autora

Jelena Jerinić, Pravni fakultet Univerziteta Union
vanredna profesorka
Bogoljub Milosavljević, Pravni fakultet Univerziteta Union
redovni profesor

Reference

Dimitrijević, M., 1969, Uloga uprave u normativnoj delatnosti skupština društveno-političkih zajednica, Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 8.

Himmsworth, C. M. G., 2015, The European Charter of Local Self-Government: A treaty for local democracy, Edinburgh.

Josipović, R. i drugi, 2019, Priručnik za izradu propisa lokalne samouprave, (u štampi), Beograd.

Jović, M., Kovačevič, M., 1967, Normativna delatnost društveno-političkih zajednica, Beograd.

Jovičić, M., 2006, Lokalna samouprava, Beograd.

Kraljević, I., 1980, Normativna funkcija općine, Pravni život: list za pravna pitanja i praksu, 11.

Lukić, R., 1994, Uvod u pravo, Beograd.

Milosavljević, B., 2015, Dva veka lokalne samouprave u Srbiji: razvoj zakonodavstva, 1804–2014, Beograd.

Milosavljević, B., Jerinić, J., 2016, Status of Serbian Towns in the Light of Recent Efforts Towards a National Decentralisation Strategy, Hrvatska i komparativna javna uprava, 1.

Mitkov, V., 1984, Izvorna normativna ovlašćenja opštine i usklađivanje njenih propisa sa ustavom i zakonom, Pravni život: list za pravna pitanja i praksu, 12.

Moreno, A. M. (ed.), 2012, Local government in the member states of the European Union: a comparative legal perspective, Madrid.

Nenadović, G., Izrada zakona i podzakonski akata i nomotehničke specifičnosti prenošenja prava Evropske unije, u: Vasić, R. (ur.), 2018, Nomotehnika i pravničko rasuđivanje, Beograd.

Omejec, J., Banić, S., 2012, Diferencijacija propisa i općih akata u budućoj praksi Ustavnog suda i Upravnog suda u povodu Zakona o upravnim sporovima (2010), Zbornik radova Pravnog fakulteta u Splitu, 2.

Stevandić, D., 2018, Autonomna uredba: teorijskopravno određenje i pozitivnopravni okviri, Pravni zapisi, 1.

Stevandić, D., 2012, Uredbe u pravnom poretku Republike Srbije, Pravni zapisi, 2.

Objavljeno
2019/12/27
Broj časopisa
Rubrika
Originalni naučni članak