Karakteristike pojmova ,,Trgovac’’ i ,,Trgovinski ugovor’’u odredbama Zakona o trgovačkim društvima i Zakona o obligacionim odnosima Republike Makedonije

  • Kimo K Čavdar University American colegge Skopje

Sažetak


Svrha ovog rada je da se prikaže kako je odredbama Zakona o trgovačkim društvima u Republici Makedoniji regulisan pojam ,,trgovac“ i kako se taj pojam odražava na odredbe Zakona o obligacionim odnosima kojima je regulisan trgovinski ugovor, bez pretenzija da se uđe u dublja teorijska razmatranja koja se odnose na to zbog čega je prihvaćen takav pristup kod regulisanja tih pojmova.

Posebno se u radu ukazuje na unifikaciju opšteg obligacionog prava i prava kojim se regulišu trgovinski ugovori u Republici Makedoniji, kao odraz tendencija koje su u nauci obligacionog prava poznate pod nazivom ,,komercijalizacija građanskog prava“, čime se zadovoljavaju potrebe regulative trgovačkog poslovanja i problematike koja se pojavljuje prilikom sklapanja ostalih obligacionih ugovora. Pri tome, ukazuje se na to da opšta učenja o obligacijama i institutima koja važe u obligacionom pravu i koja su regulisana Zakonom o obligacionim odnosima, važe i kod odnosa koji nastaju u trgovinskom poslovanju, tako da nije potrebno donositi poseban trgovački zakonik kojim bi bili regulisani trgovačka društva i trgovinski ugovori. U zaključku se konstatuje da je Zakon o obligacionim odnosima u Republici Makedoniji na savremeni način uredio pitanja koja su predmet obrade u ovom radu.

 

Ključne reči: trgovac, trgovinski ugovor, komercijalizacija građanskog prava, kaznena (zatezna) kamata, referentna stopa, izvori obligacionog prava, imenovani ugovori, trgovačka društva.

 

Biografija autora

Kimo K Čavdar, University American colegge Skopje
Docent  na UACS, Pravni fakultet, odsek gragjansko pravo i trgovacko pravo

Reference

Barbič, J., 1999, Pravo društava, Zagreb, Organizator.

Cavdar, K., Cavdar K., 2011, Komentar na Zakonot za obligacionite odnosi, Skopje, Akademik.

Jankovec, I., 1995, Komentar Zakona o obligacionim odnosima, u redakciji Perović, S., Beograd, Savremena administracija.

Netkov, M., Beličanec, T., Gradiska-Lazarevska, E., 2003, Pravo na društvata – kniga prva, Skopje, Sigma press.

Trifković, M., Simić, M., Trivun, V., 2004, Poslovno pravo – ugovori, vrijedonosni papiri i pravo konkurencije, Sarajevo, Ekonomski fakultet u Sarajevu.

Objavljeno
2013/01/25
Rubrika
Stručni članak