Ograničenje minimalne cene nepokretnosti u izvršnom postupku po pravu Republike Srbije i pravu Republike Hrvatske

  • Miloš S Radovanović "Marfin bank" a. d. Beograd

Sažetak


Odredba člana 97. stav 6. Zakon o izvršenju i obezbeđenju, Službeni glasnik RS, br. 36/11, 99/11, 109/13 propisuje da se nepokretnost u izvršnom postupku, nakon dva nesupela javna nadmetanja, može prodati bez ograničenja minimalne cene. U pravu Republike Hrvatske postojala je odredba sa istom suštinom. Ustavni sud Republike Hrvatske, odlučujući po ustavnim tužbama, utvrđivao je da je rigidna primena predmetne odredbe hrvatskog zakona dovodila do povrede prava na pravično suđenje na štetu izvršnog dužnika.

Autor će stavove iz odluka hrvatskog Ustavnog suda uporediti sa pravnim stavovima koje su, prilikom tumačenja navedene odredbe srpskog zakona, zauzele najviše sudske instance Republike Srbije. Pri tome će biti ukazano da se i stavovi Ustavnog suda Republike Hrvatske i stavovi srpskih sudova temelje na zabrani stranačkih raspolaganja protivno prinudnim propisima i dobrim običajima.

Zakonsko rešenje koje omogućava da se nepokretnost u izvršnom postupku proda bez ograničenja minimalne cene u hrvatskom pravu je napušteno. Autor će, pozivajući se na hrvatski primer, stavove najviših sudova Republike Srbije  i elementarnu pravičnost, predložiti način na koji treba tumačiti predmetnu odredbu srpskog zakona, kao i pravac u kome je treba menjati.

Biografija autora

Miloš S Radovanović, "Marfin bank" a. d. Beograd

Pravni savetnik u "Marfin bank" a.d. Beograd od 1. marta 2012. godine.

Pre toga zaposlen u Ustavnom sudu kao savetnik. Rad Miloša Radovanovića u Ustavnom sudu ocenjen je najvišom ocenom - naročito se ističe.

Master studije završio na Pravnom fakutetu Univerziteta u Beogradu. U maju 2012. godine odbranio master rad "Pravni položaj hipotekarnog dužnika po Zakonu o hipoteci i Zakonu o izvršenju i obezbeđenju".

Pravosudni ispit položio s odlikom u junu 2010. godine.

Objavio desetak stručno-naučnih radova u različitim pravnim časopisima, između ostalog i u časopisu "Pravo i privreda", čiji je izdavač Udruženje pravnika u privredi.

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu završio u martu 2008. godine.

Objavljeno
2014/07/22
Broj časopisa
Rubrika
Originalni naučni članak