Javnobeležnička isprava o zasnivanju hipoteke kao vrsta izvršne isprave

  • Vladimir M Crnjanski Pravni fakultet Univerziteta Union u Beogradu

Sažetak


Pravni poredak u krajnjem slučaju može i prinudno da se ostvari ukoliko adresati ne ispune zahteve koje on postavlja. Za prinudno ostvarenje nužno je ustrojiti ovlašćene organe i propisati postupak utvrđivanja protivpravnog ponašanja i, s tim u vezi, vrstu pravne zaštite protiv onih subjekata prava koji se tako ponašaju. Postupak zaštite pravnog poretka uređen je na različite načine u zavisnosti od prirode pravnih odnosa, pravne pozicije učesnika u pravnim odnosima, dominantne strukture pravnih odnosa, stepena zastupljenosti javnog interesa i sl. Kada je reč o građanskopravnim odnosima – mogućnost uticaja na protivpravno stanje prinudnim putem uslovljena je prethodnom potrebom da se utvrdi postojanje subjekta prava (poverioca) koji je ovlašćen da od drugog subjekta (dužnika) zahteva ispunjenje punovažnog potraživanja. Osnovni nosilac izvršne pravnozaštitne funkcije jeste sud kao organ državne vlasti koji je ovlašćen primenjivati prinudu radi ispunjenja punovažnog potraživanja subjekata prava. Izvršne isprave, po pravilu, predstavljaju pravni osnov za određivanje i sprovođenje postupka izvršenja. Zbog toga forma i sadržina izvršnih isprava pravnosistemski mora na jasan način biti propisana kako bi se otklonile međusobne nejasnoće i dileme. Trenutno, u okviru našeg pravnog poretka, postoji sistemska protivrečnost između forme ugovora o hipoteci i založne izjave, koja je propisana Zakonom o hipoteci, i forme javnobeležničke isprave o zasnivanju hipoteke kao vrste izvršne isprave koja je propisana važećim Zakonom o javnom beležništvu (u daljem tekstu: ZJB). S tim u vezi, ovim radom je ukazano na najvažnije pravne posledice koje mogu nastupiti usled pomenute sistemske neusklađenosti, posebno u vezi sa pravnom prirodom i značajem Evropske izvršne isprave. Sadržina rada proširena je i prikazom osnovnih načela u sudskom postupku izvršenja i obezbeđenja.

Ključne reči: ugovor o hipoteci, založna izjava o hipoteci, javnobeležnički zapis o zasnivanju hipoteke, Evropska izvršna isprava.

Biografija autora

Vladimir M Crnjanski, Pravni fakultet Univerziteta Union u Beogradu
Magistar pravnih nauka

Reference

Čulinović, F., 1938, Komentar Zakona o izvršenju i obezbeđenju, II knjiga, Štamparija „Svetlost”.

Dika, M., 2010, Javnobilježničke ovršne isprave, Zbornik radova sa regionalnih konferencija o notarijatu, Tirana – Beograd.

Dika, M., 1997, Javnobilježničko založnopravno osiguranje tražbina na temelju sporazuma stranaka, Zagreb, Pravo i porezi, 6/12.

Guinio, M., 2002, Zadužnica – tri godine poslije, Javni bilježnik, 14.

Komec Kokot, I., 2013, Europski ovršni naslov, Javni bilježnik, 39.

Mihelčić, G., 2013, Zadužnica i bjanko zadužnica u svjetlu novouvedenih pravila o registru zadužnica i bjanko zadužnica, Javni bilježnik, 38.

Mihelčić, G., 2013, Europski ovršni nalog – nova vrsta ovršne isprave, Javni bilježnik, 39.

Povlakić, M., 2009, Komentar Zakona o notarima u BIH, Nemačka organizacija za tehničku saradnju GTZ.

Rijavec, V., 2002, Neposredna ovršnost javnobilježničkog akta, Javni bilježnik, 13.

Šarkić, N., 2013, Komentar Zakona o izvršenju i obezbeđenju, Pravni instruktor, časopis za pravnu teoriju i praksu, ISSN 2217-7027.

Trgovčević Prokić, M., 2006, Prenošenje ovlašćenja iz vanparničnog postupka na javnog beležnika, doktorska disertacija, Pravni fakultet Univerziteta Union u Beogradu.

Triva, S., Dika, M., 2004, Građansko parnično procesno pravo, Zagreb, Narodne novine.

Triva, S., Belajec, V., Dika, M., 1980, Sudsko izvršno pravo, Zagreb, Informator.

Vidra, I., 2011, Novine u ovršnom pravu nakon stupanja na snagu novog Ovršnog zakona, Javni bilježnik, 34.

Objavljeno
2015/07/29
Broj časopisa
Rubrika
Originalni naučni članak