Korelacija primene principa i funkcija menadžmenta u ugostiteljskom poslovanju

  • Natalija Knežević Student
  • Biljana Grubor
  • Bojana Kalenjuk Pivarski
  • Stefan Šmugović
  • Maja Banjac
  • Goran Radivojević
Ključne reči: menadžment hrane i pića, ugostiteljstvo, restoratersko poslovanje, principi menadžmenta, funkcije menadžmenta

Sažetak


Današnje ugostiteljske organizacije posluju u korak sa
tržišnim trendovima, sa ciljem da ostanu konkurentni na promenljivom tržištu. Iz
tog razloga organizacije moraju kontinuirano da rade na sopstevnom razvoju i
održivosti, a upravo kvalitetan i snažan menadžment predstavlja preduslov za takvo
uspešno poslovanje. Menadžment predstvalja univerzalni proces upravljanja koji se
primenjuje u različitim proizvodnim i uslužnim delatnostima privrede i u
različitim organizacijama, bez obzira na njihovu veličinu i strukturu. Shodno tome,
u ugostiteljstvu menadžeri hrane i pića imaju zadatak da fundamentalne principe i
funkcije menadžmenta kombinuju na onaj način kojim će se ostvariti ciljevi
organizacije i doneti uspeh poslovanju. Predmet rada predtavlja prikaz principa i
funkcija menadžmenta, sa ciljem da se dođe do korelacije između pojedinih funkcija i
principa i njihovu međuzavisnost u restoraterskom poslovanju.

Objavljeno
2021/11/11
Broj časopisa
Rubrika
Članci