ДИСПЕРЗИЈА ПРАВДЕ И КРИВИЧНО ПРОЦЕСНО ПРАВО - СРПСКА ПЕРСПЕКТИВА -

  • Vojislav D Đurđić Pravni fakultet Univerziteta u Nišu
  • Isak Davidov Advokat, Novi Sad

Sažetak


Аутори и у овом чланку полазе од тезе да се темељни проблеми кривичног поступка морају разматрати у ширим оквирима него што се то обично чини. Зато се опредељују за покушај да кроз шипражје компликовано испреплетних и сложених чинилаца уцртају путеве који су довели до преоријентације процесних интереса. Исходиште безрезервног препуштања главним токовима, које замерају правној науци, препознају у вулгаризацији кривичног поступка. Још је проблематичније, по њима, то што се вулгаризација представља као велики напредак. Таквом тренду у развоју кривичнопроцесних форми аутури супротстављају тезу која тврди да су захтеви правде изградили арену у којој смо слободни, али чије границе не смемо прекорачити. Друга линија овог рада потцртава и осуђује спремност великог дела домаће правне науке да усваја смер који јој дошаптавају инострани тутори. Свесни терета големих задатака који превазилазе њене тренутне моћи, али и чињенице да наука не може бити одраз живота, аутори прижељкују да се домаћа правна наука одупре радикалном порицињу сопствене традиције и створи предуслове за ширење пресудног и уједно благотворног утицаја на креирање закона у области кривичног и кривичнопроцесног права.

Biografija autora

Vojislav D Đurđić, Pravni fakultet Univerziteta u Nišu

krivičnopravna naučna oblast

krivično procesno pravo

redovni profesor

Reference

Brkić, S. (2004). Racionalizacija krivičnog postupka i uprošćene procesne forme. Novi Sad: Centar za izdavačku delatnost Pravnog fakulteta u Novom Sadu.

Црњански М. (1935). До тог мора доћи, Београд, Идеје, 30. 5−7.

Duzinas, K. (2009). Ljudska prava i Imperija – politička istorija kosmopolitizma. Beograd: Službeni glasnik.

Ђурђић, В. (2015). Перспектива новог модела кривичног поступка Србије. Наука, безбедност, полиција – Журнал за криминалистику и право. 2 (XX).

Ђурђић, В. Давидов, С. (2016). Кривични поступак Републике Србије – између реформе и слома система вредности. Зборник радова Правног факултета у Нишу. 72. 55−69.

Goše, M. (2004). Demokratija protiv same sebe. Beograd: Filip Višnjić.

Hefe, O. (2008). Pravda – filozofski uvod. Novi Sad: Akademska knjiga.

Илић, И. (2018). Утицај консесуалних процесних форми на утврђивање и доказивање чињеница у кривичном поступку. Зборник радова Правног факултета у Нишу. 80. 363−379.

Kalve, L. Ž. (1981). Lingvistika i kolonijalizam. Beograd: BIGZ.

Киш, Ј. (1996). Неутралност државе. Нови Сад: Издавачка књижарница Зорана Стојановића Сремски Карловци.

Лово, Ф. (1999). Велике савремене демократије. Нови Сад: Издавачка књижарница Зорана Стојановића Сремски Карловци.

Mamford, L. (2009). Tehnika i civilizacija. Novi Sad: Mediterran Publishing.

Остен, М. (2005). Покрадено памћење. Нови Сад: Светови.

Perkel, V. Bajron, P. Hočul, V. Nikolić, B. (2018). Može li Pravda biti efikasna? – Američka perspektiva. Beograd: Srpsko udruženje za krivičnopravnu teoriju i praksu: Intermex.

Radbruh, G. (1980). Filozofija prava. Beograd: Nolit.

Objavljeno
2019/11/07
Rubrika
Naučna kritika