ПРАВО НА БЕСПЛАТНУ ПРАВНУ ПОМОЋ У КРИВИЧНОМ ПОСТУПКУ БИХ

  • Milijana Lj Buha Univerzitet u Banjoj Luci, Pravni fakultet, Katedra za krivično pravo
Ključne reči: условна, безусловна, бесплатна правна помоћ, кривични поступак, субјекти поступка

Sažetak


Институт бесплатне правне помоћи у кривичном поступку осигурава да се право на адекватну одбрану  осигура и социјално угроженим  субјектима у кривичном поступку. Корисници бесплатне правне помоћи у кривичном поступку су осумњичени односно оптужени, оштећени, те жртве кривичног дјела трговине људима и насиља у породици. Срж института бесплатне правне помоћи је да се избјегне дискриминација грађана по  имовинској основи, као и да се право на одбрану у кривичом поступку осигура и лицима слабог имовинског стања. Субјекти права на бесплатну правну помоћ у кривичом поступку не морају да испуњавају исте услове како би били корисници овог права. Зависно од тога да ли је слабо имовинско стање корисника права на бесплатну правну помоћ у кривичном поступку постављено као императивни услов или не, можемо говорити о условној и безусловној бесплатној правној помоћи за неке субјекте кривичног поступка. У раду је разматрана теза да у кривичном поступку неки од субјеката кривичног поступка уживају право на бесплатну правну помоћ безусловно, у смислу да не морају доказивати да су слабог имовинског стања, већ су у немогућности да измирују трошкове кривичног поступка.

Biografija autora

Milijana Lj Buha, Univerzitet u Banjoj Luci, Pravni fakultet, Katedra za krivično pravo
doc.dr na katedri za krivično pravo

Reference

Dolly Choudhury, Concept of free legal aid-a comparative analysis free legal aid in India, Unioted Kingdom and Australia, International Journal of Law and Legal Jurisprudence Studies :ISSN:2348-8212:Volume 3 Issue 3, 104-120.

Jon T. Johnsen, Georg Stawa i Alan Uzelac, Ocjena hrvatskog Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći i njegove provedbe u praksi, Centar za ljudska prava Zagreb, Zagreb, Oslo, Beč, 2010.

SZYMON SZMAK, Provision of legal services in Poland – free legal aid and legal expenses insurance as selected objects of the recent regulation, Insurance Review 4/2016, Wiadomości Ubezpieczeniowe, 4/2016,115-125.

UNDOC, Global Study on Legal Aid – Global Report, 2016.

Владимир В. Водинелиц, „Правна помоћ у упоредном и нашем пораву сада и убудуће“, Правна помоћ, Центар за унапређивање правних студија, Београд, 2007, 15-41.

Горан Илић, „О положају оштећеног у кривичном поступку“, Анали Правног факултетеа у Београду, LX, 1/2012, 137-158.

Дарко Димовски, Иван Илић, Elena TILOVSKA –KECHEĐI, „Примена међународних стандарда о бесплатној правној помоћи“, Беслатна правна помоћ. Министарство правде Србије, 177-198.

Милна Шкули, Кривично процесно право, Правни факултет Универзитета у Београду, 2014.

Саша Кнежевић, „Сиромашко правоу кривином поступку“, Заштитта људских права и слобода у вријеме европске кризе, X међународни тематски скуп,Тара 2011., 286-297

Саша Кнежевић, Кривично процесно право – општи део, Центар за публикације Правног факултета у Нишу, Ниш, 2015.

Objavljeno
2020/06/01
Rubrika
Pregledni članak