СКРИВЕНИ АВАЛ (ЖИРО)

  • Irena Radić Univerzitet u Banjoj Luci, Pravni fakultet

Sažetak


Imajući na umu veliki pravni značaj mjenice i njenu široku upotrebu u domaćim i međunarodnim plaćanjima, autor je odlučio da anaizira pitanje koje se pokazalo kao problematično u praksi. Riječ je o tzv. skrivenom avalu, kada lice koje je fakitčki mjenični jemac, mjenicu ne potpisuje kao avalista, nego kao trasant, akceptant ili indosant. Čini se da je posljednji slučaj skrivenog avala (skriveni avalista kao indosant) izazvao najviše problema, kako za banke koje prilikom odobravanja kredita zahtijevaju žiriranu blanko mjenicu, tako i za sudove koji odlučuju u sporovima koji iz takve mjenice proizađu.

Naime, kao sporno se pokazalo pitanje kako tumačiti potpis na poleđini mjenice kada prvi potpisnik nije remitent, nego trasant ili neko treće lice koje je do tada bilo potpuno izvan mjenice. Sudovi su ovom potpisu davali različito značenje na jednoj strani su sudovi koji su smatrali da je posrijedi aval, idnosament ili skriveni aval, a na drugoj oni koji su smatrali da je tim potpisom prekinut niz indosamenata usljed čega takav indosament (i indosamenti nakon njega) nisu punovažni, a indosatari iz takvih indosamenata nisu formalno legitimisani mjenični povjerioci. Stoga će autor analizirati pravila u vezi sa skrivenim avalom u domaćem mjeničnom pravu i položaj skrivenog avaliste u svakom od oblika skrivenog avala. Autor će prezentovati određene slučajeve iz sudske prakse zemalja u regionu i ukazati na različite i potpuno oprečne stavove u vezi sa skrivenim avalom.

 

Biografija autora

Irena Radić, Univerzitet u Banjoj Luci, Pravni fakultet
Asistent na Pravnom fakultetu, Univerzitetu u Banjoj Luci na predmetu Poslovno pravo - pravo privrednih društava. Student II godine doktorskih studija na Pravnom fakultetu, Univerzitetu u Beogradu, uža naučna oblast privrednopravna.

Reference

Bartoš, M, Antonijević, Z. Jovanović, Z. (1974) Menično i čekovno pravo. Beograd: Privredni pregled

Bukjaš, I. (1963), Primjena mjenice i čeka u privredno-kreditnom poslovanju, Zagreb: Progres

Бајаловић Марковић, Д. Бланко меница у светлу меничних начела. Правна ријеч. 51(2017). 283-308.

Васиљевић, М. (2014). Трговинско право. Београд: Удружење правника у привреди.

Vrbanić, F. (1886), Mjendbeni zakon – Tumač zakonskomu članku XXVIII.:1876 Zajedničkoga hrvatsko-ugarskoga sabora uz obzir na njemački mjenbeni red i mjenbeno pravo ostalih europskih država. Zagreb: Naklada Akademijske knjižare Lav. Hartmana

Gospavić, O. (1993), Osnovi meničnog prava. Beograd.

Deželić, B. Deželić, S. (1923), Mjenično pravo. Zagreb: St. Kugli, Knjižara kraljevskog sveučilišta i jugoslavenske akademije.

Jankovec, I. (1981) Privredno pravo. Beograd: Službeni list SFRJ – OOUR „Knjiga“.

Јанковец, И. Менично покриће, Право и привреда. 7-8(1995). 14-31.

Ивица Јанковец, Значај апстрактног карактера менично-правног посла када се меница користи као средство обезбеђења потраживања“, Правни живот, бр. 5–6/1993

Milićević, S. (1975), Menica i ček, drugo izdanje. Beograd: Savremena administracija

Pavlović T, (1928), Osnovni meničnog prava i komentar Meničnog zakona sa odnosnim zakonima i uredbama, Novi sad: Urania.

Stražnicky, M. (1929), Tumač zakona o mjenici od 29. novembra 1928, Zagreb: Tipografije d.d.

Туцаковић, М. (1896), Менично право. Београд: Београдска трговачка омладина.

Carić, S., Hribvšek, F. (1990), Spoljnotrgovinska plaćanja. Beograd: Naučna knjiga.

Objavljeno
2019/11/07
Rubrika
Pregledni članak