ПРАВА ДЕТЕТА И МАСОВНИ МЕДИЈИ У РЕПУБЛИЦИ СЕВЕРНОЈ МАКЕДОНИЈИ

  • Daniela Z Blazevska Univerzitet "Sv. Kiril i Metodij" u Skoplju, Pravni fakultet u Skoplju
Ključne reči: права детета, масовни медији, дневне новине, извештавање

Sažetak


Циљ овог рада је да истражи како масовни медији у Републици Северној Македонији извештавају о питањима повезаним са децом. Дете је особа која има мање од 18 година. Притом, треба да се истражи да ли медији (не) поштују права детета, професионалне и етичке стандарде професије новинарства током извештавања.

Предмет истраживања је извештавање дневних штампаних медија о питањима повезаним са децом током 2018. године. У истраживању се користи циљни узорак. Јединица истраживања су дневни листови. Анализирају се четири дневна листа која се штампају на македонском језику: „Нова Македонија“, „Вечер“, „Слободен печат“ и „Независен весник“. У истраживању користићемо метод анализе садржаја. Истраживачки период је новембар 2018. године. Месец новембар је изабран зато што је Конвенција о правима детета донета 20. новембра 1989.

На основу досадашњих истраживања штампаних масовних медија, у истраживању се полази од следеће хипотезе: Штампанe дневне новине у Републици Северној Македонији извештавају недовољно, стереотипно и сензационалистички о питањима повезаним са децом. У раду се изводи заклључак о медијском извештавању о деци у Републици Северној Македонији и поштовању њихових права у текстовима новинара 2018. године.

Кључне речи: права детета, штампани масовни медији, дневне новине, извештавање.

Biografija autora

Daniela Z Blazevska, Univerzitet "Sv. Kiril i Metodij" u Skoplju, Pravni fakultet u Skoplju
Vanredni profesor na naucnoj oblasti mediji i komunikacije; Institut za novinarstvo, medije i komunikacije i odnosi s javnoscu

Reference

Груевски, Т. (2011). Историја на новинарството. Скопје: Студиорум.

Јевтовић, З., Петровић, Р. и Арацки, З. (2014). Жанрови у савременом новинарству. Београд: Јасен.

Здружение на новинарите на Македонија. Кодекс на новинарите на Македонија, Retrived 14 April 2016, from http://znm.org.mk/drupal-7.7/mk/node/440

Chandler, D. and Maunday, R. (2011). Media and Communication. Oxford and New York: Oxford University Press.

Ciboci, L. (2014). Zaštita privatnosti djece u Večernjem listu i Jutarnjem listu u 2013. godine u odnosu na 2010. godine / The Protection of Children’s Privacy in Večernji List and Jutarnji List 2010-2013: A Comparative Analysis. Medijske studije / Media Studies Vol. 5 (9). Zagreb: Fakultet političkih znanosti i Hrvatsko komunikacijsko društvo. 92-107.

Convention on the Rights of the Child, Retrived 1 October 2019, from https://www.ohchr.org/documents/professionalinterest/crc.pdf

Hayes, Foley and O’Neill (2007). Children’s Rights and Journalism Practice: A Rights-Based Perspective. UNICEF – Dublin Institute of Technology.

Ivanuš, Ž. (2017). Mogu li mehanizmi medijske samoregulacije zaštititi prava djece u medijima. Mediji, novinarstvo i ljudska prava. Zbornik radova 7. Regionalne znanstvene konferencije Vjerodostojnost medija “Novinarstvo и ljudska prava“. Zagreb: Fakultet političkih znanosti Sveučilista u Zagrebu i Hanns-Seidl-Stiftung. 75-89.

Popović, S. (2012). Djeca medija: Od marginalizacije do senzacije / Children of the Media: From Marginalisation to Sensation. Medijske studije / Media Studies Vol. 3 (6). Zagreb: Fakultet političkih znanosti i Hrvatsko komunikacijsko društvo.169-170.

Objavljeno
2020/06/01
Rubrika
Pregledni članak