ПРИМЕНA БЕЧКЕ КОНВЕНЦИЈЕ О ДИПЛОМАТСКИМ ОДНОСИМА НА ОДБРАМБЕНУ (ВОЈНУ) ДИПЛОМАТИЈУ

  • Veljko Blagojević
Ključne reči: дипломатија, одбрамбена дипломатија Републике Србије, дипломатско право и пракса, Конвенција о дипломатским односима, протокол

Sažetak


Бечка конвенција о дипломатским односима уређује опште оквире за реализацију дипломатске функције држава. Будући да се дипломатија развија у многим областима које нису традици- онално биле у њеном фокусу, постаје све значајније пратити и ана- лизирати на који начин се Бечка конвенција примењује у савременим условима. Постала је пракса да државе размењују полицијске ди- пломатске представнике и представнике специјализованих, обавеш- тајно-безбедносних служби. Наведену праксу је усвојила и Република Србија која упућује представнике МУП и БИА у дипломатске мисије у иностранству. Будући да је реч о релативно новоустановљеној пракси, неопходно је да се ова проблематика прати и изучава и са стано- вишта правног уређења. У том циљу ће се овај рад бавити анализом специфичности примене Бечке конвенције о дипломатским односима у одбрамбеној (војној) дипломатији, а правна и организациона иску- ства могу послужити као својеврстан путоказ за уређење функција полицијских и представника БИА у дипломатској служби. На то нас упућују и крајње негативна искуства са мрежом економских аташеa у недавној дипломатској пракси Републике Србије.

Reference

Бајагић М. (2010). Методика обавештајног рада, Београд: Криминалистичко-полицијска академија.

Beridž Dž. (2008). Diplomatija, teorija i praska, Beograd: Filip Višnjić i Akademija za diplomatiju i bezbednost.

Bečka konvencija o diplomatskim odnosima, Službeni list SFRJ, Br. 2 (1964).

Bečka konvencija o konzularnim odnosima, Službeni list SFRJ, Br. 5 (1966).

Благојевић В. (2017). Србија и изазови одбрамбене дипломатије, Београд: Медија центар Одбрана.

Blagojević V. (2016). Nadležnosti odbrambene diplomatije u kriznim situacijama, U Ivaniš, Komazec, Zbornik radova sa međunarodne konferencije Bezbednost za budućnost 2016, Beograd: S4 Glosec Global Security, 47-54.

Благојевић В. (2015). Функцијe одбрамбене дипломатије у међународном праву, Годишњак Факултета за безбедност 2015, Beograd: Fakultet bezbednosti, 25-39.


Denza E. (2008). Diplomatic Law Commentary on the Vienna Convention on Diplomatic Relations, Third Edition, UK, Oxford University Press.

Dimitrijević V., Račić O., Đerić V., Papić T., Petrović V., Obradović S. (2012). Osnovi međunarodnog javnog prava, Treće izdanje, Beograd: Beogradski centar za ljudska prava i Dosije studio.

Гоцевски Т. (2005). Основи на системот на национална одбрана, четврто дополнето и изменето издание, Скопје: Филозофски факултет.

Гершић Г. (1995). Дипломатско и конзуларно право, репринт, Београд: Службени лист СРЈ.

Janković B. (1970). Međunarodno javno pravo, Beograd: Naučna knjiga.

Кaragaća M. (2007). Diplomatija i odbrambena diplomatija, Zbornik radova sa IX Škole reforme sektora bezbednosti, Beograd: ISAC Fond i Centar za međunarodne i bezbednosne poslove, 85/120.

Кривични законик, Службени гласник РС, Бр. 108 (2014).

Kisovec M. (1939). Diplomatski predstavnici, Beograd: Pravni fakultet.

Ковачевић Ж. (2004). Међународно преговарање, Београд: Дипломатска академија.

Мијалковић С, Милошевић М. (2013). Савремене обавjештајне службе - организација и методика обавјештајног, безбједносног и субверзивног дјеловања, Бања Лука: Висока школа унутрашњих послова.

Mitić M., Đorđević S. (2007). Diplomatsko i konzularno pravo, Drugo izdanje, Beograd: Pravni Fakultet Univerziteta u Beogradu i Službeni glasnik.

Mitić M. (1999). Diplomatija, delatnost, organizacija, veština i profesija, Beograd: Zavod za udžbenike i nastavna sredstva.

Министарство одбране, Протоколарно упутство за стране војне представнике акредитоване у Републици Србији, (2007).

Ogorec M. (2005). Vojno-diplomatska praksa, Zagreb: Golden marketing – Tehnička knjiga.

Поповић С, Петровић М. и Прица М. (2011). Управно право општи део, Ниш: Свен.

Petrović S. (2004). Diplomatski praktikum – drugo dopunjeno i prošireno izdanje, Beograd: DTA Trejd.

Roberts I. (2012). Satows Diplomatic Practice, Sixth Edition, Oxford University Press.

Тепавчевић С. (2010). Дипломатске повластице и имунитети, Годишњак Правног факултета u Beogradu, 1/2010, 309–325.

Vagts A. (1973). The Evolution of American Military Intelligence, US, Arizona: United States Army Intelligence Center аnd School Fort Huachuca.

Zečević M. (1990). Vojna diplomatija, Beograd: Vojnoizdavački i novinski centar Vojska.

Здравковић М. (2010). Функције, карактеристике и улога војне дипломатије у савременим међународним односима, мастер рад, Београд: Факултет политичких наука.
Objavljeno
2020/08/25
Rubrika
Pregledni članak