СВРХА ПРАВНИХ СРЕДСТАВА У УПРАВНОМ СПОРУ

  • Predrag Dimitrijević Pravni fakultet Univerziteta u Nišu
  • Nevena Milenković Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici
Ključne reči: правна средства у управном спору, делотворност, реформисање управно-судске заштите

Sažetak


Правна средства у управном спору чине деликатно и парадоксално подручје управно-процесног права. Њихова употреба за последицу може имати кршење неких од темељних принципа на којима почива управно-процесно право: коначност, извршност, правоснажност, заштита стечених права, правна сигурност, итд. Деликатност и парадоксалност лежи у томе што, иако инспирисана идејом заштите права, слобода и обавеза странака из управног поступка од неправилности у раду управе, и сама једнако могу довести до кршења или осујећења њиховог коришћења. Правна средства у управном спору установљена у сврху заштите одређених вредности могу довести до супротног ефекта - недовољности или чак одсуства заштите која оправдава њихов управно-процесни егзистенцијализам.

Намера нам је да на темељу испитивања њихове учинковитости (делотворности) у пракси, пружимо одговор на питање: да ли је постојећи систем правних средства у управном спору кадар да одговори законској сврси свог постојања? Уколико анализа покаже да са важећим пакетом правних средства у управном спору, то није случај, то би био најпоузданији позив на реформу.

Biografija autora

Nevena Milenković, Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici

asistent

Reference

Литература (References):
Блажић, Ђ., Правни лекови у управном поступку, Тематски зборник “Правни аспекти савремених друштвених кретања у Републици Србији”, Косовска Митровица, 2019,
Димитријевић, П., Управно право - општи део, Ниш, 2019.
Димитријевић, П., Реформисањеуправно-судске заштите, Правни живот, 10/2007;
Димитријевић, П., Реформа ванредних правних лекова у управном поступку, Зборник радова Правног факултета у Нишу, XLIV/2004,
Марковић, Р., Уставно право, Београд, 2014,
Миленковић Н., Захтев за преиспитивање судске одлуке у управном спору, Тематски зборник “Правни аспекти савремених друштвених кретања у Републици Србији”, Косовска Митровица, 2019.
Миленковић Н., Правна средства у управном спору, (докторска дисертација), 2020.
Милков Д., Управно право II, Управна делатност, Нови Сад, 2017.
Прописи:
Устав Републике Србије, “Сл.Гласник РС” бр. 98/2006.
Закон о управним споровима, “ Сл.Гласник РС” бр. 111/2009.
Objavljeno
2020/12/23
Rubrika
Pregledni članak