ОДУЗИМАЊЕ МАЛОЛЕТНОГ ЛИЦА И КРИВИЧНОПРАВНА РЕАКЦИЈА

  • Milica D. Kovacevic Univerzitet u Beogradu Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Odeljenje za prevenciju i tretman poremecaja ponasanja

Sažetak


Сажетак: Кривично гоњење за кривично дело одузимање малолетног лица требало би додатно да заштити право детета на живот са родитељимa, односно другим овлашћеним старатељима и на одржавање контакта како са родитељима, тако и са другим сродницима и блиским лицима. Поставља се питање да ли се права детета у овој области могу адекватно заштити применом кривичног права. Стога је рад конципиран тако да су у уводном делу у форми општих разматрања наведени одређени разлози који оправдавају постојање наведене инкриминације, уз осврт на релевантне међунaродноправне документе. Централни део рада посвећен је анализи позитивноправних решења из српског кривичног законодавства, уз посебно акцентовања међусобног односа кривичног дела отмице и кривичног дела одузимање малолетног лица, те указивање на спорна питања која се јављају у судској пракси. Циљ рада јесте да се укаже на реалне могућности кривичноправне заштите у овој сфери, као и да се нагласи потреба за поштовањем слова закона без одвећ екстензивног тумачења у практичној примени.

Кључне речи: одузимање малолетног лица, отмица, права детета, право на контакт, најбољи интерес детета.

Biografija autora

Milica D. Kovacevic, Univerzitet u Beogradu Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Odeljenje za prevenciju i tretman poremecaja ponasanja
docent na predmetima Osnovi krivicnog prava i Maloletnicko krivicno pravo

Reference

• Делибашић, В. „Кривично дело отмица у кривичном законодавству Републике Србије“, Култура полиса 27/2015, 499-510.

• Eymann, А. et al., „Impact of divorce on the quality of life in school-age children“, Jоrnal de Pediatria 6/2009, 547-552.

• Јовић, О, „Право детета на контакт са родитељем са којим не живи“, Научни скуп са међународним учешћем, Права дјетета и равноправност полова – између нормативног и стварног, 29. јун 2012, Универзитет у Источном Сарајеву-Правни факултет, Пале, 102-115.

• Милошевић, М., „Одузимање малолетника као врста отмице и самостално кривично дело“, Наука, безбедност, полиција (НБП) 3/2018, 7-22.

• Payne, Ј., Kallish, К. „A behavioural science and legal analysis of access to the child in the post-separation/divorce family“, Ottawa Law Review 2/1981, 215-280.

• Поњавић, З. „Породична права деде и бабе према унуцима“, Зборник радова Правног факултета у Нишу 70/2015, 535-554.

• Ристивојевић, Б. „Да ли је закон о спречавању насиља у породици заказао?“, Зборник радова ПФНС 1/2018, 137-152.

• Самарџић, С. „Регулатива породичног права на међународном и европском нивоу, са посебним освртом на право детета на здравље“, Зборник радова ПФНС) 2/2015, 813-838.

• Симовић, Д., Сименуновић-Патић, Б. „Прилог расправи о забрани физичког кажњавања детета“, Зборник радова ПФНС 4/2016, 1157-1174.

• Стојановић, З. Коментар Кривичног законика, Службени гласник, Београд 2006.

• WHO/UNICEF, Home visists for the newborn child: a strategy to improve survival, World Health Organization, Geneva 2009, 2.

Objavljeno
2019/05/31
Rubrika
Pregledni rad