ПРЕКРШАЈНОПРАВНА ЗАШТИТА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ СА ПОСЕБНИМ ОСВРТОМ НА ПРАКСУ ПРЕКРШАЈНОГ СУДА У НОВОМ САДУ

  • ljubomir Stajić Pravni fakultet u Novom Sadu Univerzitet u Novom Sadu redovni profesor
  • Tatjana Bugarski Pravni fakultet u Novom Sadu Univerzitet u Novom Sadu redovni profesor
  • Branislav Ristivojević Pravni fakultet u Novom Sadu Univerzitet u Novom Sadu redovni profesor
  • Milana Pisarić Pravni fakultet u Novom Sadu Univerzitet u Novom Sadu asistent sa doktoratom
  • Ivan Milić Pravni fakultet u Novom Sadu Univerzitet u Novom Sadu asistent na predmetu Kriminologija Katedra za krivično pravo

Sažetak


основни извор прекршајног права је Закон о прекршајима, али се њиме не прописује ниједан прекршај. Прекршаји се прописују многобројним законима, уредбама, покрајинским и локалним одлукама. Да ли ће прекршаји бити прописани републичким, покрајинским или локалним прописима зависи од тога у чијој надлежности је уређење одређене области друштвеног живота. Тако се и многобројним законима, уредбама али и покрајинским и локалним одлукама прописују и прекршаји којима се штити животна средина.

Предмет пажње аутора је прекршајноправна заштита животне средине, која представља врсту казненоправне заштите животне средине. С обзиром на то да постоје бројни прописи који прописују прекршаје из области заштите животне средине, аутори у раду анализирају прекршајне одредбе два закона – Закона о заштити животне средине и Закона о управљању отпадом. Критеријум за избор наведених закона јесте чињеница да се ради о кровним законима у области животне средине и управљања отпадом.

За потребе овог рада извршено је истраживање у Прекршајном суду у Новом Саду. Истраживање се односи на прекршаје који су прописани Законом о заштити животне средине и Законом о управљању отпадом. Истраживање је спроведено за 2017. годину.

Objavljeno
2019/05/31
Rubrika
Originalni naučni rad