ИНДИВИДУАЛИЗАЦИЈА КАЗНЕ ЗАТВОРА НА ОСНОВУ ЗАКОНА О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ИЗВРШЕЊУ КРИВИЧНИХ САНКЦИЈА ИЗ 2019. ГОДИНЕ

  • Ivan Milić Pravni fakultet u Novom Sadu Univerzitet u Novom Sadu asistent na predmetu Kriminologija Katedra za krivično pravo

Sažetak


Сажетак: Судска одлука којом је окривљеном у кривичном поступку изречена казна затвора извршава се, по правилу, када постане правноснажна и извршна. Осим што је суд у кривичном поступку извршио индивидуализацију казне затвора, индивидуализација казне затвора траје и све време извршења казне затвора. Основни закон који уређује извршење казне затвора је Закон о извршењу кривичних санкција, али акти ниже правне снаге имају немерљив значај у овој области.

Народна скупштина Републике Србије донела је Закон о изменама и допунама Закона о извршењу кривичних санкција. Законом се уводе одређене новине у погледу индивидуализације казне затвора пре упућивања осуђеника на издржавање казне затвора, као и за време издржавања казне. О индивидуализацији одлуку доноси судија за извршење кривичних санкција.

У фокусу пажње аутора су управо новине које се односе на индивидуализацију казне затвора од стране судије за извршење кривичних санкција. Прво, реч је о измени начина извршења казне затвора, тј. о могућности да осуђени казну затвора не издржава у казненом заводу већ у просторијама у којима станује. Друга новина се односи на радно ангажовање осуђеника ван завода. Треће новина тиче се превременог отпуштање осуђеника.

Objavljeno
2020/03/10
Rubrika
Originalni naučni rad