КА ВИШЕМ КВАЛИТЕТУ СОЦИЈАЛНЕ СТАНОГРАДЊЕ У СРБИЈИ: ОБЈЕКAТ ЗА СОЦИЈАЛНО СТАНОВАЊЕ У ПОЖАРЕВЦУ

  • Aleksandru Vuja Univerzitet u Beogradu, Arhitektonski fakultet

Sažetak


Новоизграђени објекат за социјално становање у Пожаревцу презентује успешно реализован пројектантски напор да се у оквирима ригорозних норматива и ограничених финансијских средстава за дату намену креира квалитетна стамбена архитектура и просторни амбијент примерен будућим корисницима. Урбанистичко-архитектонско решење указује на интегрално разматрање контектуалних условљености, просторно-функционалних захтева и специфичних потреба циљних, социјално угрожених категорија станара. Адекватан стандард становања, социјална одговорност, визеулна изражајност и атрактивност архитектуре, препознају се као основни принципи примењене методологије пројектовања и унапређеног приступа сагледавању комплексне проблематике социјалне станоградње у Србији.

Кључне речи: социјално становање, Пожаревац, Србија, квалитет становања

Biografija autora

Aleksandru Vuja, Univerzitet u Beogradu, Arhitektonski fakultet
vanredni profesor

Reference

Bajić, T. (2017) Kriterijumi u urbanističkom planiranju i projektovanju socijalnog stanovanja u Srbiji, doktorska disertacija. Beograd: Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu.

Bajić, T., Manić, B. (2018) Stanovanje u mešovitoj svojini: Urbanistički aspekti i iskustvo novije stambene prakse u Srbiji, Arhitektura i urnbanizam, br. 47, str. 25-36.

Detaljni urbanistički plan „Rasadnik – faza sever“ („Sl. glasnik opštine Požarevac“, br. 6/87, 5/89 i 4/00)

Generalni urbanistički plan Požarevca („Sl. glasnik grada Požarevca“, br. 13/2014)

Uredba o standardima i normativima za planiranje, projektovanje, građenje i uslovima za korišćenje i održavanje stanova za socijalno stanovanje („Sl. glasnik RS“, br. 26/2013)

Objavljeno
2019/12/31
Rubrika
Naučni radovi