„Greening the Blue" – Пример институционалног доприноса глобалној култури климатске неутралности „Greening the Blue" - An Example of Institutional Contribution to the Global Culture of Climate Neutrality

  • Mirjana Devetaković Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu
  • Milan Radojević Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu

Sažetak


Pod naslovom „Greening the Blue” (ozelenjavanje plavog) objedinjeno je niz aktivnosti kojima se promoviše kultura klimatske neutralnosti u okviru Ujedinjenih nacija, jedne od najznačajnijih međunarodnih organizacija. Sve aktivnosti podeljene su u grupe koje se odnose na zgrade, sastanke, nabavke, angažovanje zaposlenih i putovanja, čime se odražava priroda same institucije. Od posebnog značaja za ovo istraživanje su aktivnosti u vezi sa zgradama koje koriste UN, za koje ova organizacija nastoji da postigne visok nivo karbonske neutralnosti.

Nakon osvrta na razvoj ideje  „Greening the Blue”, koja počinje 2007. godine kada je Generalni sekretar UN Ban Ki-mun pozvao sve sektore UN da počnu da rade „u zelenom stilu“ i da pokušaju da budu klimatski neutralni, ovde je dat detaljni pregled sadržaja koji su dostupni na Internet sajtu „Greening the Blue” (http://www.greeningtheblue.org/), nastojeći da se istaknu najznačajniji postignuti rezultati. U radu se dalje daje pregled najznačajnijih publikacija u vezi sa klimatskom neutralnošću zgrada koje koriste UN u raznim krajevima sveta. Posebna pažnja je posvećena različitim preporukama, uputstvima i priručnicima, kao i studijama slučaja klimatski neutralnih objekata koje UN koriste u raznim krajevima sveta, gde su od posebnog značaja oni objekti koji se nalaze u klimatskim uslovima sličnim onima u Srbiji.

Imajući u vidu dvostruke ciljeve „Greening the Blue” inicijative, jedan da se unapredi kontrola operacionih troškova i ukupnog institucionalnog karbonskog otiska, drugi da se zauzme liderska pozicija u promovisanju ideje o klimatskoj neutralnosti, u ovom istraživanju akcenat se stavlja na najznačajnije koncepte koji bi mogli da se preuzmu i usvoje na bazi iskustva i resursa UN, kao i da se oni sektori u našoj zemlji, u kojima bi ovakva iskustva mogla da budu primenjena.

Objavljeno
2014/12/01
Rubrika
Stručni radovi