КОМПЛЕКС ОКРУЖНОГ НАЧЕЛСТВА И ПРВОСТЕПЕНОГ СУДА У УЖИЦУ

  • Duško R Kuzović Samostalni istrazivac

Sažetak


У Ужицу је од 1923. до 1927. године изграђен објекат Окружног начелства и првостепеног суда. Пројекат је израдила Грађевинска дирекција Крушевац у духу архитектуре историјских стилова. Објекат се састоји од улазног ризалита и два бочна крила која су у осовини пресечена са бочним ризалитима. Спратност објекта је приземље и спрат. Главни улаз је кроз централни ризалит из кога се приступа у ходнике који су на дворишној страни бочних крила. Из ходника се даље приступа у канцеларије орјентисане према главној фасади и улици. У дворишту објекта се налази анекс са судском салом у коју се приступа из централног хола. Зидови објекта су од опеке, међуспратна конструкција је дрвена или метална, кровна конструкција дрвена. Кров је на две воде осим изнад ризалита где је четвороводан, покривен керамичким црепом. Прозори приземља су са лучним надпрозорником а спрата са равним. Врата приземља су у осовини ризалита и имају лучни надвратник. Фасада је компонована на високом соклу, призеље је обрађено са дубоким хоризонталним фугама, спрат је равно малтерисан. Декорација је ограничена на ризалите и простор око прозора где су плитке нише са једноставном декорацијом од низова медаљона и трака. На објекту се налазе спратни, појасни и завршни стрешни венац. Током 1956. и 1957. године извршена је надградња и измењена главна фасада.

Biografija autora

Duško R Kuzović, Samostalni istrazivac
doktor tehničkih nauka iz oblasti arhitekture i urbanizma

Reference

Марковић,Ж., Станимировић,А.,(1990.) “Културно-историјско споменичко наслеђе Т. Ужица”, Ужички зборник, бр.19, стр.75.

Несторовић, Б., (1974.) “Преглед споменика архитектуре у Србији 19.в.”, Саопштења, бр. 10, Београд, стр. 166.

Ротер-Благојевић М., (2003), Архитектура грађевина јавних намена изграђених у Београду од 1868. до 1900. године, први део, Архитектура и урбанизам, 12-13, стр. 109-121.

Ротер-Благојевић М., (2004), Архитектура грађевина јавних намена изграђених у Београду од 1868. до 1900. године, други део, Архитектура и урбанизам, 14-15, стр. 73-90.

Objavljeno
2014/12/01
Rubrika
Stručni radovi