ПРОГРАМСКЕ И ЗНАЧЕЊСКЕ ТРАНСФОРМАЦИЈЕ И АНАЛИЗА ДОМОВА КУЛТУРЕ КРОЗ УТИЦАЈ КУЛТУРАЛНОГ КОНТЕКСТА

  • Aleksandra Č Pešterac Univerzitet u Novom Sadu, Fakultet tehničkih nauka, Departman za arhitekturu i urbanizam
  • Maja М Momirov Univerzitet u Novom Sadu, Fakultet tehničkih nauka, Departman za arhitekturu i urbanizam
  • Mila M Jević Univerzitet u Novom Sadu, Fakultet tehničkih nauka, Departman za arhitekturu i urbanizam

Sažetak


Период педесетих година прошлог века, огледа се у дисперзији изузетно великог броја културних институција, који је подразумевао изградњу типолошке групе објеката културе - домова културе. Значај објеката ове типологије представљао је јасну идеолошку и културолошку индоктринацију, која је као исход имала појаву њиховог значења и у архитектонском смислу.

Историјски посматрано, временски оквир који обухвата период од њихове изградње до данас, сведочи о чињеници да је типологија ових објеката претрпела различита друштвена, идеолошка и економска превирања, што је узроковало трансформацију, како у погледу значења домова културе, тако и у погледу самог назива.

Поставља се питање да ли потреба за редефинисањем значења домова културе, у контексту данашњице, или културни центар данас, заправо, представља значење првобитног дома културе. Наиме, културне потребе данас испољавају се у просторном заузимању архитектуре индустријског наслеђа, које омогућавају дому културе / културном центру да реализује програм у односу на своје потребе.

Циљ рада је да прикаже значење домова културе, које је некада представљало реафирмацију културолошког контекста, а данас га можемо идентификовати са појавом алтернативних културних центара.

Objavljeno
2015/12/31
Rubrika
Naučni radovi