Upotreba kariprazina u lečenju unipolarne depresije: prikaz slučaja

  • Sara Dodić Klinika za psihijatriju, Univerzitetski klinički centar Srbije, Beograd, Srbija
  • Bojana Dunjić-Kostić
  • Stefan Jerotić
  • Nikola Lalović
  • Maja Ivković
  • Maja Pantović-Stefanović
Ključne reči: afektivni poremećaji, depresija, augmentacija, atipični antipsihotici, kariprazin

Sažetak


Celoviti tretman afektivnih poremećaja, i to posebno različitih formi depresije još uvek predstavlja značajan izazov u kliničkom radu. Aktuelni prikaz slučaja ima za cilj upravo razmatranje izazova u svakodnevnoj kliničkoj praksi u slučajevima kompleksne dijagnostike, diferencijalne dijagnostike i tretmana rekurentne, teške depresivne epizode, kao i razmatranje uloge dodatne terapije. 

U aktuelnom radu prikazana je pacijentkinja srednjih godina, lečena na Klinici za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, u okviru rekurentne, teške depresivne epizode, sa prethodnim višestrukim pokušajima suicida. Na prethodno primenjeni antidepresiv iz grupe inhibitora ponovnog preuzimanja serotonina i noradrenalina i stabilizator raspoloženja litijum karbonat, pacijentkinji je u terapiju uveden atipični antipsihotik kariprazin što je dovelo do značajnog kliničkog poboljšanja i subjektivnog zadovoljstva pacijentkinje.

Upotreba atipičnih antipsihotika, među njima i kariprazina, kao psihofarmaka sa multidimenzionalnim delovanjem u lečenju teških i izazovnih oblika afektivnih poremećaja, od posebne je važnosti sa aspekta svakodnevne kliničke prakse. Samo detaljno, integrativno i individualno prilagođeno sagledavanje terapijskih mogućnosti, bazirano na naučnim saznanjima i praktičnim iskustvima, može dovesti do njihove adekvatne, pravovremene i utemeljene kliničke primene, čiji je cilj pre svega bolje funkcionisanje pacijenata sa afektivnim poremećajima kako po objektivnim kriterijumima, tako i prema subjektivnom/ličnom doživljaju funkcionisanja.

Objavljeno
2021/09/25
Kako citirati
Dodić, S., Dunjić-Kostić, B., Jerotić, S., Lalović, N., Ivković, M., & Pantović-Stefanović, M. (2021). Upotreba kariprazina u lečenju unipolarne depresije: prikaz slučaja. Engrami, 43(1). https://doi.org/10.5937/engrami43-34089
Broj časopisa
Rubrika
PRIKAZ SLUČAJA