Procena podrške proizvođačima (PSE) u proizvodnji junećeg mesa u Crnoj Gori {XE "PSE"}

  • Gordana Đurović Univerzitet Crne Gore Ekonomski fakultet Podgorica
  • Branko Bulatović Ministry of agriculture and rural development Government of Montenegro
Ključne reči: Production||, ||, Meat||, Estimation||, Beef||, Agriculture||,

Sažetak


Procena podrške proizvođačima (PSE indikator), prema metodologiji OECD, je godišnja monetarna vrednost bruto transfera od potrošača i poreskih obveznika ka poljoprivrednim proizvođačima, kao rezultat mera agrarne politike. To je veoma koristan pokazatelj procene efikasnosti ukupne državne podrške konkretnom sektoru poljoprivrede, odnosno proizvodu. Ovaj rad predstavlja prvu kvantifikaciju ovog pokazatelja za sektor primarne poljoprivredne proizvodnje, a posebno govedine, s obzirom na značajan udeo stočarstva u stvaranju BDP-a u poljoprivredi (30% a sa mlečnim sektorom oko 60%; istovremeno, proizvodnja goveđeg mesa predstavlja gotovo 50% ukupne proizvodnje mesa u Crnoj Gori). Rezultati ove studije ukazuju da je %PSE za sektor goveđeg mesa na nivou od 15,63, zahvaljujući višim subvencijama i širem finansiranju iz drugih budžetskih i kreditnih linija. Uporedna analiza pokazuje da je ova vrednost veća nego u Kini ili Kanadi, ali je značajno manja u poređenju sa prosekom EU (28,3), Švajcarskom (33,6) ili Turskom (42,2).

Biografija autora

Gordana Đurović, Univerzitet Crne Gore Ekonomski fakultet Podgorica

redovni profesor Univerziteta Crne Gore

 

Objavljeno
2014/05/21
Broj časopisa
Rubrika
Originalni naučni članak