Uticaj percipiranog nivoa kvaliteta obrazovanja u poslovnim školama na konkurentnost

  • Darko Pantelic Univerzitet u Novom Sadu, Ekomomski fakultet u Subotici
  • Laslo Šereš Univerzitet u Novom Sadu, Ekomomski fakultet u Subotici
  • Olja Milovanov Univerzitet u Novom Sadu, Ekomomski fakultet u Subotici
Ključne reči: Quality||, ||Kvalitet, Higher education||, ||Visoko obrazovanje, Business administration||, ||Poslovna administracija, Globalization||, ||Globalizacija, Competitiveness||, ||Konkurentnost, Perception||, ||Percepcija,

Sažetak


Nacionalna konkurentnost postaje sve značajnija u globalnom i međuzavisnom svetu. Ovaj rad ima za cilj da sažeto prikaže osnovne ideje vezane za nacionalnu konkurentnost, njene izvore i indikatore, praćeno istraživanjem studentske percepcije o prirodi konkurentske prednosti njihove zemlje, kao i analizom lične konkurentnosti u globalnom okruženju. Primarni podaci su prikupljeni na četiri univerziteta u Austriji, Hrvatskoj, Srbiji i SAD. Posebna pažnja je posvećena optimizmu/pesimizmu kao ekstrapolaciji ličnog osećaja poverenja u budućnost. Osnovni doprinos rada leži u razumevanju mesta i uloge poslovnih škola u izgradnji konkurentske prednosti, dok menadžmentu poslovnih škola rezultati istraživanja nude potencijalne pravce za unapređenje kvaliteta obrazovanja koji mogu rezultirati višim stepenom samopouzdanja studenata, sa pozitivnim efektom na lojalnost studenata visokoškolskoj instituciji i imidžu ustanove. Nadalje, važno je razumeti da povećanje nivoa kvaliteta obrazovanja u poslovnim školama neće samo po sebi doprineti povećanju stepena optimizma i vere u budućnost,  odnosno neće biti dovoljno za očuvanje intelektualnog kapitala jedne nacije.

Biografije autora

Darko Pantelic, Univerzitet u Novom Sadu, Ekomomski fakultet u Subotici
Assistant professor
Laslo Šereš, Univerzitet u Novom Sadu, Ekomomski fakultet u Subotici
Associate professor
Olja Milovanov, Univerzitet u Novom Sadu, Ekomomski fakultet u Subotici
Teaching assistent
Objavljeno
2014/12/24
Broj časopisa
Rubrika
Originalni naučni članak