A REVIEW OF SORPTION ISOTHERM MODELS

  • Vangelče Mitrevski Fakultet tehničkih nauka, Bitola
  • Cvetanka Mitrevska
  • Ljupco Trajcevski

Sažetak


Krive sorpcije i desorpcije su veoma važne pri definisanju ravnotežne vlažnosti prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda. Predviđanje promena ovih veličina u zavisnosti od uslova okolnog vazduha su veoma važne za procesa sušenja i skladištenja. Za aproksimaciju sorpcionih podataka prehrambenih materijala u referentu naučnu i inženersku literaturu dostupni su brojni             matematički modeli. Zavisno od broja parametara, modeli mogu biti jedno, dvo, tro, cetvoro, petoro ili više parametarski. Sa druge strane ovi modeli mogu biti zavisni ili nezavisni od temperature. U radu je prikazana statistička ocena sto sedamdeset i dva temperaturno nezavisnih sorpcionih modela koji su korišćeni za aproksimaciju ravnotežne vlažnosti dunje.  Na osnovu dobijenih rezultatata može se zaključiti da model Popovski & Mitrevski  t.e. model sa referentnim brojem M161 ima najbolje statističke performanse. Glavni kriterijumi statističke ocene bili su koeficijent determinacije, kvadratni koren srednje kvadratne greške, srednja relativna devijacija kako i grafička prezentacija slučajnih ostataka regresione analize. Vrednosti statističkih parametara modela Popovski & Mitrevski procenjene su salaganjem sa eksperimentalnim podatcima ravnotežne vlažnosti dunje sa procenjenim vrednostima dobivenim korisćenjem Quasi-Newton metodom procene koji minimizira greške sume kvadrata.

Objavljeno
2022/03/15
Rubrika
Članci