Tretman otpada u Republici Srbiji

  • Mirjana Sklabinski
Ključne reči: otpad, tretman, postrojenje, kategorija, kapacitet

Sažetak


Управљање отпадом је универзална тема која се односи на свако живо биће на планети. Доносиоци одлука креирају политике које утичу на свакодневна питања попут здравља, чистоће, хране и воде, околине у којој живимо.

Лоше управљање отпадом доводи до контаминације река, земљишта, ваздуха, а тиме доводи до зараза, респираторних инфекција, канцера,  болести срца и крвних судова, штети животињама које конзумирају отпадне супстанце. Лоше управљање отпадом такође утиче и на економију, експлоатацију природних сировина, туризам.

Из тог разлога је потребно покренути хитне акције и започети са све јачим подизањем свести како појединаца, тако и целог друштва, едукацијом, разумевањем.

Отпад који неадекватно одлажемо ствара емисије са ефектом стаклене баште, у ваздух се емитују и хексаваланетни хлор, полихлоровани бифенили, диоксини, фурани, прашкасте материје и на хиљаде других хемикалија које су канцерогене, тератогене и мутагене.

Управљање индустријским отпадом захтева много више ангажовања, јер такав отпад садржи и више материја који негативно утичу на животну средину.

Стога је неопходна добра анализа количина отпада које настају у Србији, као и капацитета за третман тог отпада, измена легислативе у смислу да иста одговара и грађанима и индустрији, ојачавање административних капацитета у систему управљања отпадом, дељење информација.

Reference

Waste and waste management statistics in the Republic of Serbia, 2008-2010 [In Serbian]

Waste management in the Republic of Serbia from 2011 to 2018. [In Serbian]

Waste management in the Republic of Serbia from 2011 to 2019. [In Serbian]

Law on Waste Mangement („Službeni glasnik RS“, No. 36/09, 88/10, 14/16 и 95/18 – др. закон) [In Serbian]

Decree on types of waste that undergo thermal treatment, the conditions and criteria for location selection, technical and

technological conditions for planning, construction, equipping and running of plants for thermal treatment of waste,

management of remnants of thermal treatment („Službeni glasnik RS“, бр. 102/10 и 50/12) [In Serbian]

Objavljeno
2021/01/06
Rubrika
Pregledni rad