Patogenost P. terrestris na klijancima kukuruza
Sažetak
Za utvrđivanje patogenosti izolata P. terrestris korišćena je metoda sa zakošenom Knopovom podlogom u test-epruveti. Poreklo izolata je sa korena kukuruza (Zea mays L.), ječma (Hordeum vulgare L.), divljeg sirka (Sorghum halepense Pers.), gajenog sirka (Sorghum bicolour (L.) Moench.), belog luka (Allium sativum L.), crnog luka (Allium cepa L.), korovskog prosa (Echinochloa crus-galli L.) i zelenog muhara (Setaria viridis (L.) P.B.). Fragment kolonije gljive, gajene na PDA, je stavljen na donji deo zakošene Knopove podloge u epruveti i 2 cm iznad toga sterilisano zrno kukuruza. Nakon 21 dana od inokulacije zrna ocenjen je intenzitet razvoja simptoma na klijanacima kukuruza. Crvenkast ili mrki pigment na korenu, mezokotilu i/ili koleoptilu klijanaca je bio indikator za infekciju gljivom u in vitro uslovima. Na osnovu testa patogenosti izolati gljive su grupisani u sledeće tri kategorije: slabo (3 izolata), srednje (6 izolata) i jako patogeni (6 izolata) za klijance kukuruza. Dobijeni rezultati ukazuju da je P. terrestris, poreklom sa različitih domaćina, patogen za kukuruz. Ovi rezultati mogu objasniti učestalost i intenzitet pojave ove gljive na korenu kukuruza u Srbiji.
- Autori zadržavaju autorska prava i pružaju časopisu pravo prvog objavljivanja rada i licenciraju ga "Creative Commons Attribution licencom" koja omogućava drugima da dele rad, uz uslov navođenja autorstva i izvornog objavljivanja u ovom časopisu.
- Autori mogu izraditi zasebne, ugovorne aranžmane za neekskluzivnu distribuciju članka objavljenog u časopisu (npr. postavljanje u institucionalni repozitorijum ili objavljivanje u knjizi), uz navođenje da je članak izvorno objavljen u ovom časopisu.
- Autorima je dozvoljeno i podstiču se da postave objavljeni članak onlajn (npr. u institucionalni repozitorijum ili na svoju internet stranicu) pre ili tokom postupka prijave rukopisa, s obzirom da takav postupak može voditi produktivnoj razmeni ideja i ranijoj i većoj citiranosti objavljenog članka (Vidi Efekti otvorenog pristupa).