Mogućnosti proizvodnje buhača u Slovačkoj

  • Štefan Tóth Centre of Crop Production Reseach Piešťany – Research Institue of Agroecology Michalovce
  • Michal Stričík The University of Economics in Bratislava, Faculty of Business Economics with seat in Košice
  • Štefan Týr Slovak University of Agriculture in Nitra, Faculty of Agrobiology and Food Resources
  • Tomáš Vereš Slovak University of Agriculture in Nitra, Faculty of Agrobiology and Food Resources

Sažetak



U radu se razmatraju mogućnosti proizvodnje buhača Chrysanthemum cinerariaefolium (Trevir.) Vis. u južnim regionima Slovačke, sa akcentom na ciljni marketing, ograničenja i dalja istraživanja. Buhač nije tradicionalni usev u Slovačkoj, ali su stvoreni uslovi za njegovo gajenja. Visok prinos i kvalitet nekih pogodnih ekotipova buhača daju osnov za efektivnu proizvodnju u povoljnim uslovima. Proizvodnja buhača sa prinosom od 1.275 tona sušenog cveća po hektaru i sadržajem piretruma od 1,5% učinili bi ovaj usev ekonomski isplativim, sa profitom 413-1071 € po hektaru. SWOT analiza je pokazala da proizvodnja buhača u Slovačkoj može imati karakteristike ofanzivne strategije. Intenzivna proizvodnja ovog useva ipak zahteva dalji razvoj. Perspektive ovog netradicionalnog useva u Slovačkoj takođe su u okviru razvoja poljoprivrednih sistema otvorenih za korišćenje sredstava za zaštitu bilja botaničkog porekla. Unapređenje obrade biološkog materijala i stabilizacija ekstrakta bi dalje povećali mogućnosti proizvodnje buhača.

 

 

Objavljeno
2012/11/02
Rubrika
Originalni naučni članak