Diferencijacija Pseudomonas syringae patogenih varijeteta poreklom iz koštičavih voćaka

  • Katarina Miodrag Gašić Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet
  • Anđelka Prokić Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet
  • Milan Ivanović Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet
  • Nemanja Kuzmanović Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet
  • Aleksa Obradović Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet
Ključne reči: Identification||, ||Identifikacija, Stone fruits||, ||Koštičavo voće, PCR||, ||PCR, Pseudomonas syringae||, ||Pseudomonas syringae,

Sažetak


Patogeni varijeteti Pseudomonas syringae poreklom sa koštičavih voćaka poseduju brojne zajedničke karakteristike u pogledu kruga domaćina, simptomatologije i biohemijsko-fizioloških osobina, što otežava njihovu identifikaciju. U cilju odabira testova pogodnih za brzu i pouzdanu identifikaciju P. s. pv. syringae, morsprunorum i persicae, primenjeni su standardni bakteriološki i molekularni testovi. Diferencijacija sojeva izvršena je LOPAT i GATTa testovima, posmatranjem razvoja u hranljivom rastvoru sa saharozom, sposobnošću sojeva da formiraju čestice leda, kao i mogućnošću korišćenja različitih ugljenikovih jedinjenja. PCR metod korišćen je u detekciji gena odgovornih za proizvodnju toksina siringomicina kod soja P. s. pv. syringae (syrB i syrD geni) i koronatina kod soja P. s. pv. morsprunorum rase 1 (cfl gen). Proizvodnja siringomicina potvrđena je i biotestom, korišćenjem gljiva Geotrichum candidum, Saccharomyces cerevisiae i Rhodotorula pilimanae kao indikatora. Proverom patogenosti sojeva na plodovima limuna, nesazrelim plodovima nektarine i mahunama boranije, došlo je do ispoljavanja simptoma različitog intenziteta, na osnovu kojih se može izdvojiti pv. syringae od ostala dva patovara. Primenom Rep-PCR metode, uz korišćenje REP, ERIC i BOX prjmera, ustanovljene su razlike u genetskim profilima proučavanih P. syringae patogenih varijeteta.

Objavljeno
2012/11/02
Rubrika
Originalni naučni članak