UNAPREĐENJE POSLOVNIH PROCESA KAO FAKTOR POSTIZANJA KONKURENTSKE PREDNOSTI MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA

  • Ružica Đervida Nezavisni univerzitet Banja Luka
  • Dunja F Demirović Univerzitet Privredna akademija u Novom Sadu, Novi Sad Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment
  • Mirjana Milovanović Banja Luka koledž, Banja Luka
  • Adriana Radosavac Univerzitet Privredna akademija u Novom Sadu, Novi Sad Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment

Sažetak


Jedan od osnovnih problema savremenog poslovanja, a koji današnja preduzeća ne mogu ignorisati, jeste usvajanje drugačijih poslovnih modela, koji za cilj imaju dugoročna gledišta, a ne oslanjanje na kratkoročne ciljeve i efekte. Globalizacija dovodi do veće međuzavisnosti svih učesnika na tržištu, pa samim tim, kratkoročni finansijski rezultati ne mogu više biti dovoljni da se obezbedi dugoročni uspeh preduzeća. Opstanak na tržištu iziskuje usvojanje i primenu novog načina poslovanja koji prevazilazi nekadašnje okvire, tj. samo čisti finansijski dobitak. Preduzeća koja su spremna na nove promene i izazove globalnog tržišta, izdvajaju se kao konkurentna, a to dovodi do mnogih problema i izazova na koja se mora brzo i pravovremeno reagovati. Autori su u radu izvršili anketno istraživanje na tržištu Bosne i Hercegovine sa ciljem da se dobiju mišljenja i stavovi rukovodioca domaćih preduzeća o načinu poslovanja, na osnovu čega bi se mogle unaprediti tehnike i metode poslovanja. Dobijeni rezultati mogu doprineti unapređenju poslovanja domaćih preduzeća, što će imati za uticaj razvoj konkurentske sposobnosti domaćih preduzeća, kako na domaćem tako i na ino tržištu.

Biografije autora

Ružica Đervida, Nezavisni univerzitet Banja Luka
docent
Dunja F Demirović, Univerzitet Privredna akademija u Novom Sadu, Novi Sad Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment
docent
Mirjana Milovanović, Banja Luka koledž, Banja Luka

student doktorant

Adriana Radosavac, Univerzitet Privredna akademija u Novom Sadu, Novi Sad Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment
docent
Objavljeno
2018/03/05
Broj časopisa
Rubrika
Originalni naučni članak