REGIONALNO PLANIRANJE - POJAM, TEORIJE I MODELI

  • Ognjen Bakmaz Profesor
  • Marko Milošević
  • Nenad Marković
Ključne reči: regije, planiranje, teorije, modeli, blagostanje, razvoj, zapošljavanje, pandemija.

Sažetak


Cilj ovog rada je da se istraži regionalno planiranje, koje je  veoma značajan factor razvoja svake države i regiona. Ovo istraživanje je doprinos sagledavanju mogućnosti unapređenja životnog standard građana  i da se doprinese potpunijem i celovitijem proučavanju nekih značajnih pravnih i ekonomskih pitanja koja se mogu postaviti u vezi sa tendencijom sve veće uloge regionalnog planiranja u  privrednom i ekonomskom sistemu svakog regiona. 

            U radu je posebno prikazan pojam regionalnog planiranja, kao i teorije i modeli koji se mogu primeniti u planiranju i koji mogu dati najbolje ekonomske efekte, zavisno od njegovih karakteristika i specifičnosti.

            Na kraju rada formiran je zaključak koji ukazuju na to da je regionalno planiranje neophodan instrument daljeg razvoja svakog regiona, što predstavlja mogućnost za zapošljavanje građana i podizanje stepena njihovog blagostanja.

Reference

Armstrong, H. & Taylor, J. (2000). Regional economics and policy. Oxford: Blackwell

Behrens,K. & Thisse, J.P. (2007). Regional economics: A new economic geography perspective. Regional Science and Urban Economics, 37 .

Despotović, D. & Cvetanović, S. (2017). Teorijska eksplikacija faktora regionalnog rasta i ekonomske konvergencije (divergencije) regiona. Ekonomski horizonti, 19 .

Dragičević, M. (2012). Konkurentnost – Projekat za Hrvatsku. Zagreb: Školska knjiga.

Krugman, P. (1995). Development, Geography and Economic Theory. Cambridge: MIT Press.

Puljiz, J. (2011). Teorije regionalnog razvoja u ekonomskoj literaturi. Godišnjak Titius: Godišnjak za interdisciplinarna istraživanja porječja Krke, 33,

Puljiz, J. (2009). Čimbenici regionalnog razvoja i regionalnih nejednakosti u Republici Hrvatskoj. Neobjavljena doktorska disertacija. Split: Ekonomski fakultet, Sveučilišta u Splitu.

Setterfield, M. & Roberts, M. (2010). Endogenous regional growth: a critical surway. In Setterfield, M. (Ed.), Handbook of Alternative Theories of Economic Growth, Cheltenham: Edward Elgar.

Trivić, N. & Petrov,V. (2014). Determination of the economic growth rates by the growth quality. Economic Horizons, 16 ,

Vresek, M. (1990). Grad u regionalnom i urbanom planiranju. Zagreb: Školska knjiga

Objavljeno
2021/03/09
Broj časopisa
Rubrika
Stručni članak