KRITIČKI OSVRT NA ZAKON O IZVRŠENJU KRIVIČNIH SANKCIJA

  • Cvijetin R Đorđić Ministarstvo pravde

Sažetak


 

Osnovni razlog za donošenje novog zakona kojim se uređuje izvršenje krivičnih sankcija bio je potreba ustanovljenja novog instituta - sudije za izvršenje krivičnih sankcija, kao specijalizovanog sudskog organa za zaštitu prava lica lišenih slobode. Ideja kojom je bio rukovođen zakonodavac je bila do te mere dominantna, da je u drugi plan stavila sve ostale institute, teme i oblasti koje su predmet regulisanja pomenutog zakona. Umesto da se iskoristi prilika i koriguju nedostaci prethodnog propisa, zadovoljstvo uvođenjem novog instituta kao da je učinilo nevažnim ostale odredbe zakona, pa su postojeći nedostaci ostali, a njima su pridodati novi. Sa druge strane, ni sâm institut sudije za izvršenje krivičnih sankcija nije obrađen toliko temeljno, da bi zasenio ostale nedostatke zakona. Ovim člankom ukazuje se na pojedina rešenja zakona koja su pogrešna, nepotpuna, ili površna. Počev od konstrukcije “odložene primene” zakona koji je inače stupio na pravnu snagu, člankom se dalje kritikuju pojedina rešenja u vezi nadležnosti sudije za izvršenje krivičnih sankcija, zadržavanje odredbi o pritvoru koje je inače trebalo brisati iz zakona, nepreciznosti kod uređivanja odlaganja i prekida izvršenja kazne zatvora, nepreciznosti kod propisivanja mera prinude, disciplinske odgovornosti osuđenih lica, kao i odredbi o radnim odnosima, sa posebnim osvrtom na deo o stručnom osposobljavanju i disciplinskoj odgovornosti zaposlenih u zavodima.

Biografija autora

Cvijetin R Đorđić, Ministarstvo pravde

Diplomirani pravnik,

Specijalista za suzbijanje korupcije, organizovanog kriminaliteta i terorizma

doktor pravnih nauka

Reference

Đorđić, C., 2014, Ostvarivanje i zaštita prava pritvorenih lica, doktorska disertacija, Pravni fakultet Univerziteta Union u Beogradu.

Đorđić, C., 2011, Mere prinude prema licima lišenim slobode, Branič, 1/2.

Grubač, M., 2009, Jedno pogrešno shvatanje ustavnih odredaba o stupanju zakona na snagu, Glasnik advokatske komore Vojvodine, 5.

Milosavljević, B., 2004, Ljudska prava i policija – standardi ljudskih prava za policiju, Beograd, Centar za antiratnu akciju.

PRAVNI IZVORI

Uredba o osnivanju Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija u Republici Srbiji, Sl. glasnik RS, br. 20/06, 89/09, 32/10 i 53/11.

Zakon o izvršenju krivičnih sankcija, Sl. glasnik RS, br. 55/14.

Zakon o izvršenju krivičnih sankcija, Sl. glasnik RS, br. 85/05, 72/09 i 31/11.

Objavljeno
2016/04/01
Broj časopisa
Rubrika
Originalni naučni članak