UTICAJ UMETNIČKOG PRAVCA SECESIJA I NJEGOVOG NASLEĐA NA TURIZAM - STUDIJA SLUČAJA AVEIRO

  • Marija R Cimbaljević
  • Anđela Bučić Prirodno-matematički fakultet, Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Novi Sad
  • Marina Jovanović Departman za Ekonomiju, Menadžment i Industrijsko Inženjerstvo, Univerzitet u Aveiru, Portugal

Sažetak


Turističke destinacije širom sveta pokušavaju da se izbore sa potrebama svojih posetilaca koje su veoma podložne promenama. Turista današnjice postaje sve više sofisticiran i edukovan, a njegove potrebe za bogatim iskustvom i raznovrsnim doživljajima sve veće. Za razliku od destinacija čiji razvoj turizma najviše zavisi od prirodnih resursa na koje je teško uticati, i čije poslovanje je podložno negativnim uticajima sezonalnosti, destinacije gradskog i kulturnog turizma poseduju više prostora za oblikovanje svoje ponude i više sadržaja koji mogu da zadovolje potrebe putnika modernog doba. Sadržaj koji destinaciju može da učini jedinstvenom i nadaleko poznatom, jeste i kulturno nasleđe stvoreno u stilu secesije. Secesionistička arhitektonska remek dela mogu predstavljati glavne turističke atrakcije u nekim destinacijama. Tako na primer, mnoge turističke atraktivne gradove poput Aveira, Barselone, Praga ili Hamburga turisti posećuju upravo sa ciljem da osete i dožive ovakva umetnička dela. Iz tog razloga je veoma važno istaći secesiju kao bitan deo kulturne baštine destinacije i omogućiti informisanje i upoznavanje turista sa ovako vrednim turističkim potencijalima. Polazna hipoteza ovog rada je da Aveiro poseduje autentično kulturno nasleđe u stilu secesije koje obogaćuje turističku ponudu grada i koja privlači  određene segmente turističkog tržišta. Cilj rada je sagledavanje učešća i uticaja nasleđa secesije u turističkoj delatnosti Aveira.

Ključne reči: secesija, umetnički pravac, turizam, Aveiro

Reference

Anacleto, R. (1997): Arquitectura neo-medieval portuguesa: 1784-1924. Fundação Calouste Gulbenkian e Junta Nacional de Investigação Cientifica e Tecnológica, Lisboa

Art Nouveau European Route: The Route. artnouveau.eu/en/index.php

Aveiro Turismo: Aveiro History. Preuzeto sa aveiro.eu/page.asp?lg=en&pid=1 2013 Avgust 28.

Carvalho, A. (1997): O arquitecto José Marques da Silva e a arquitectura no Norte do País na primeira metade do século XX. Faculdade da Arquitectura da Universidade do Porto, Porto

http://georgije.ekof.bg.ac.rs/~geografija/images/stories/2011/ORG/cas44-SOCIO.pdf

Lourenço, A. (2008): Aveiro Arte Nova – Estratégia concertada de desenvolvimento museológico e turístico-cultural. Faculdade de Letras, Universidade de Coimbra, Coimbra.

Neves, A. (1997): A “Arte Nova” em Aveiro e seu Distrito. Câmara Municipal de Aveiro, Aveiro.

Universidade de Aveiro, Jornal Online. Preuzeto sa uaonline.ua.pt/pub/detail.asp?c=34663 2013 Avgust 28.

Veloso, B., Almasque, I. (2000): O Azulejo Português e a Arte Nova. Edições Inapa, Lisboa.

What is Art Nouveau Retrieved from http://artnouveau.pagesperso-orange.fr/en/ 2014 May 22.

Aquiar Eusebio, M. (2006). Avaliação do impacte económico do turismo a nível regional. Universidade de Aveiro, Departamento de Economia, Gestão e Engenharia Industrial, Aveiro.

DHV, S.A. (2011): Estudo de Actividades Económicas e suas Dinâmicas – Relatóro Final. Alfragide.

Objavljeno
2014/10/17
Rubrika
Stručni članak