In vitro studija o erozivnom uticaju gaziranih napitaka na gleđ i dentin

  • Zorica Panić Univezitet u Novom Sadu, Medicinski fakultet
  • Ivana Stojšin Univezitet u Novom Sadu, Medicinski fakultet,Klinika za stomatologiju Vojvodine
  • Ognjenka Janković Univerzitet u Banja Luci, Medicinski fakultet
  • Karolina Vukoje Univerzitet u Novom Sadu, Medicinski fakultet
  • Tatjana Brkanić Univezitet u Novom Sadu, Medicinski fakultet,Klinika za stomatologiju Vojvodine
  • Ljiljana Tadić Latinović Univerzitet u Banja Luci, Klinički centar
Ključne reči: gazirana pića;, imerzija;, gleđ, mikroabrazija;, dentin.

Sažetak


Uvod/Cilj. Prekomerno konzumiranje kiselih namirnica, uključujući i gazirane napitke, povećava mogućnost za nastanak dentalnih erozija. Cilj ovog rada je da se ispita uticaj gaziranih napitaka na gleđ i dentin tokom različitih vremenskih intervala. Metode. Šesdeset uzoraka je dobijeno od 15 impaktiranih trećih molara. Krunica zuba je podeljena na četiri dela. Jedan deo bio je kontrolni uzorak, potopljen u destilovanu vodu, a preostala tri dela su bili eksperimentalni uzorci, koji su potapani u ispitivane napitke: gaziranu vodu, Coca-Cola-u i Schweppes Bitter Lemon. Za svaki napitak izmerena je pH vrednost pre potapanja uzoraka. Prva grupa od 20 uzoraka je analizirana i fotografisana pomoću skeni­rajućeg elektronskog mikroskopa (SEM) posle 60 minuta, druga grupa posle 24 sata i treća grupa posle sedam dana izloženosti delovanju napitaka. Gleđ je analizirana na spoljašnjoj površini kvržice i na uzdužnom preseku. Dentin je analiziran na uzdužnom preseku. Za određivanje stepena nastalih erozivnih promena pomenutih zubnih tkiva primenjena je individualno prilagođena skala. Za analizu podataka korišćena je analiza varijanse (ANOVA). Rezultati. Izmerena pH vrednost ispitivanih napitaka bila je niža od kritične pH vrednosti pri kojoj dolazi do demineralizacije gleđi. Na SEM mikrofotografijama uočen je različit stepen erozivnih promena uzrokovanih delovanjem ispitivanih napitaka. Analizom podataka primenom ANOVA dobijena je statistički značajna razlika između svih grupa tretiranih uzoraka, nakon 60 minuta izloženosti delovanju napitaka. Najveći intenzitet erozivnih promena bio je prisutan na uzorcima koji su potopljeni u Schweppes Bitter Lemon. Analiza uzoraka nakon 24 sata i sedam dana izloženosti delovanju napitaka pokazala je da uzorci potopljeni u Coca-Cola-u i Schweppes Bitter Lemon mogu biti svrstani u jednu grupu koja je statistički značajno različita u odnosu na kontrolne uzorke i uzorke potopljene u gaziranu vodu. Zaključak. Povećano izlaganje zubnih tkiva delovanju gaziranih napitaka uzrokuje erozivne promene i gubitak površinske strukture.

Reference

References

Bere E, Glomnes ES, Velde SJ, Klepp KI. Determinants of ado-les¬cents' soft drink consumption. Public Health Nutr 2008; 11(1): 49–56.

Mirmiran P, Ejtahed H, Bahadoran Z, Bastan S, Azizi F. Sugar-Sweetened Beverage Consumption and Risk of General and Abdominal Obesity in Iranian Adults: Tehran Lipid and Glu-cose Study. Iran J Public Health 2015; 44(11): 1535–43.

Bamise CT, Ogunbodede EO, Olusile AO, Esan TA. Erosive Po-ten¬tial of Soft Drinks in Nigeria. World J Med Sci 2007; 2(2): 115–9.

Johnson T, Gerson L, Hershcovici T, Stave C, Fass R. Systematic re¬view: the effects of carbonated beverages on gastro-oesophag¬eal reflux disease. Aliment Pharmacol Ther 2010; 31(6): 607–14.

Salas MM, Nascimento GG, Vargas-Ferreira F, Tarquinio SB, Huys¬mans MC, Demarco FF. Diet influenced tooth erosion preva¬lence in children and adolescents: Results of a meta-analysis and meta-regression. J Dent 2015; 43(8): 865–75.

Moynihan P, Lussi A, Jaeggi T, Schaffner M. Diet and dental ero-sion. Nutrition 2002; 18(9): 780–1.

Lussi A, Jaeggi T. Erosion - diagnosis and risk factors. Clin Oral Investig 2008; 12(Suppl 1): S5–13.

Wang Y, Chang C, Chi C, Chang H, Chiang Y, Chuang Y, et al. Ero¬sive potential of soft drinks on human enamel: an in vitro study. J Formos Med Assoc 2014; 113(11): 850–6.

Dawes C. What is the critical pH and why does a tooth dis-solve in acid? J Can Dent Assoc 2003; 69(11): 722–4.

Tahmassebi JF, Duggal MS, Malik-Kotru G, Curzon ME. Soft drinks and dental health: a review of the current literature. J Dent 2006; 34(1): 2–11.

Azzopardi A, Bartlett DW, Watson TF, Sherriff M. The surface ef¬fects of erosion and abrasion on dentine with and without a protective layer. Br Dent J 2004; 196(6): 351–4.

Cheng ZJ, Wang XM, Cui FZ, Ge J, Yan JX. The enamel sof-ten¬ing and loss during early erosion studied by AFM, SEM and nanoindentation. Biomed Mater 2009; 4(1): 015020.

Lussi A. Dental erosion: From diagnosis to therapy. Basel: Kar¬ger; 2006.

Grando LJ, Tames DR, Cardoso AC, Gabilan NH. In vitro study of enamel erosion caused by soft drinks and lemon juice in de-ciduous teeth analysed by stereomicroscopy and scanning elec-tron microscopy. Caries Res 1996; 30(5): 373–8.

Torres CP, Chinelatti MA, Gomes-Silva JM, Rizóli FA, Oliveira MA, Palma-Dibb RG, et al. Surface and subsurface erosion of primary enamel by acid beverages over time. Braz Dent J 2010; 21(4): 337–45.

von Fraunhofer JA, Rogers MM. Dissolution of dental enamel in soft drinks. Gen Dent 2004; 52(4): 308–12.

Borjian A, Ferrari CC, Anouf A, Touyz LZ. Pop-cola acids and tooth erosion: an in vitro, in vivo, electron-microscopic, and clinical report. Int J Dent 2010; 2010: 957842.

Hamasha AA, Zawaideh FI, Al-Hadithy RT. Risk indicators as-soci¬ated with dental erosion among Jordanian school chil¬dren aged 12-14 years of age. Int J Paediatr Dent 2014; 24(1): 56–68.

Dinçer B, Hazar S, Sen BH. Scanning electron microscope study of the effects of soft drinks on etched and sealed enam-el. Am J Orthod Dentofacial Orthop 2002; 122(2): 135–41.

Stefański T, Postek-Stefańska L. Possible ways of reducing den-tal erosive potential of acidic beverages. Aust Dent J 2014; 59(3): 280–8.

West NX, Hughes JA, Addy M. The effect of pH on the erosion of dentine and enamel by dietary acids in vitro. J Oral Rehabil 2001; 28(9): 860–4.

Objavljeno
2021/02/10
Rubrika
Originalni članak