Идентитет ратних ветерана

  • Olivera S. Marković Savić Univerzitet u Prištini s privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Filozofski fakultet

Sažetak


Овај рад говори о томе како себе доживљавају ратни ветерани и како одговорају на питање „ко сам ја”. Ратни ветерани се суочавају са бројним изазовима у процесу ресоцијализације из ратног стања и ратне трауматизације на мирнодобско друштво. Више је разлога због којих њихова ресоцијализација тече успорено: први је тај што је учешће у рату само по себи високо стресна ситуација која са собом носи трауматизацију различитог степена, други разлог је промењен систем вредности према њиховом учешћу у рату. Наиме у времену када су у рат полазили имали су снажну подршку у друштву, да би у периоду повратка и данас ту подршку изгубили, све до осуђивања. И трећи разлог, који им отежава ресоцијализацију је ситуација транзиције друштва коју су затекли по повратку из рата, што је конкретно значило да је велики број становништва уопште, а тиме и ратних ветерана по повратку из рата остало без запослења кандидујући се за једну велику друштвену групу „губитника транзиције”. Оваква друштвена ситуација неретко генерише кризу идентитета.


Наведени скуп социо-културних околности, заједно са онтолошком несигурнишћу коју са собом носи ратна трауматизацију заједно генеришу кризу идентитета, која се код испитаника манифестује у нихилистичким одговорима када говоре о властитој личности. Истраживањем идентитета код ратних ветерана утврђено је да доминира снажена везаност за идентитет ратног ветерана. Заправо, овај рад говори о различитим начинима на који се ова везаност прелама у личности и идентитетима испитаника, од негативних ставова преко поноса због припадности групи ратних ветерана, те личном испуњењу у активизму у удружењима учесника ратова.

Biografija autora

Olivera S. Marković Savić, Univerzitet u Prištini s privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Filozofski fakultet
Katedra za sociologiju, docent

Reference

Becker S. H. (1963). Outsiders: Studies in the Sociology of Deviance. New York: The Free Press.

Dandeker, C. Wessely, S., Iversen, A. & Ross, J. (2006). “What’s in an Name? Defining and Caring for “Veterans”: The United Kingdom in International Perspektive”. Armed Forces & Society ( 2), 161-177.

Čabarkapa, M. (2008). Psihološki faktori stresa u ratu na prostorima bivše Jugoslavije, u Ratna psihotrauma srpskih veterana, UBR90, Beograd.

Figley R. C. (1989). Treating stress in families. New York: Brunner/Mazel.

Gofman, E. (2009). Stigma. Zabeleške o ophođenju sa narušenim identitetom. Mediterran Publishing. Novi sad.

Golubović, Z. (1999). Ja i drugi: Antropološka istraživanja individualnog i kolektivnog identiteta. Beograd . Republika.

Harper D. (2001). Online Etimology Dictionar. Dostupno na URL http://www.etymonline.com/abbr.php

Jašarević T. & Leutar Zdravka (2010). „Samopercepcija društvenog položaja invalida domovinskog rata”. Društvena istraživanja 19 (1-2) (September), 93-116.

Klarić, M., Frančišković, T. i Salčin Satriano, A. (2010). Obitelj i psihotrauma. Medicina fluminensis, Vol. 46, No 3, p. 309 – 317

Malešević, S. (2011).. Sociologija rata i nasilja. Zagreb: Jesenski i Turk.

Marković-Savić, O. (2012). Društveni položaj ratnih veterana u Srbiji. (Doktorska disertacija).

Scott W. (2004). Vietnam veterans since the war. The politics of PTSD, Agent Orange, and the National Memories. Norman: Univerity of Oklahoma Press.

Zakon o pravima boraca (2004). Službeni zakon SRS br. 54/89 i Službeni Glasnik RS, br. 137/04 od 24.12.2004.

Objavljeno
2015/12/08
Rubrika
Оригинални научни чланак