Хорско певање у млађим разредима основне школе

  • Biljana M. Pavlović Univerzitet u Prištini s privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Učiteljski fakultet u Prizrenu -- Leposavić
  • Dragana J. Cicović Sarajlić Univerzitet u Prištini s privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Fakultet umetnosti u Prištini -- Zvečan
  • Anđelka M. Kovač Škola za osnovno muzičko obrazovanje, Istočno Sarajevo

Sažetak


У раду се говори о хорском певању као ваннаставној активности и виду васпитно-образовног рада у млађим разредима основне школе. Сагледан је историјски развој хорског певања да би се указало на континуитет његовог постојања и значаја у друштву, а потом је размотрен значај хорског певања у музичком и свестраном развоју ученика млађег школског узраста. Анализирани су наставни планови и програми од I до IV разреда да би се утврдило колико пажње се придаје хорском музицирању – заступљености, организацији, избору композиција и методичком приступу при савладавању хорских композиција. Истакнута је улога наставника у развијању љубави и интересовања ученика према хорском певању. Наведена је хорска литература којом би требало освежити и допунити наставне програме. Посебна пажња поклоњена је литератури која садржи косовско-метохијске народне песме погодне за хорску обраду. Извођењем ових песама у хорском аранжману, допринеће се подстицању интересовања ученика према музичком фолклору Косова и Метохије, његовом очувању и неговању. Закључено је да хор, као најмасовнији вид колективног музицирања у основној школи, има изузетно значајну улогу у музичком и свестраном развоју ученика. Поред тога што васпитно утиче на чланове хора, он оплемењује и слушаоце, те доприноси њиховом музичком и културном развоју, као и угледу и афирмацији школе.

Reference

Ajanović, Dž., Stevanović, M. (2005). Metodika vannastavnih aktivnosti učenika. Zenica: Pedagoški fakultet.

Васиљевић, М. (2003). Народне мелодије са Косова и Метохије. Приредила Зорислава М. Васиљевић. Београд: Београдска књига; Нота.

Васиљевић, М., Васиљевић, З. и Тракиловић, Д. (2004а). Музичка традиција за наше најмлађе: Дечији хорови. Српско Сарајево: Завод за уџбенике и наставна средства.

Васиљевић, М., Васиљевић, З. и Тракиловић, Д. (2004б). Путем наше традиционалне музике: Песме са аранжманима, двогласи и вишегласи. Српско Сарајево: Завод за уџбенике и наставна средства.

Васиљевић, З. (2008). Записи народних песама – Србија. Књажевац: Нота.

Вујаклија, М. (2002). Лексикон страних речи и израза. Београд: Просвета.

Ђурић Клајн С. (1986). Музички записи. Београд: Културно просветна заједница Србије; Музиколошки институт српске Академије науке и уметности; Вук Караџић.

Ђурић, О. (2010). Водич кроз историју музике. Београд: Доминанта.

Живковић, М. (1997). Уметност хорског певања. Београд: Стари град; Друштво уметника.

Ivanović, M. (1981). Metodika nastave muzičkog vaspitanja u osnovnoj školi. Knjaževac: Nota.

Јовановић, Б. (2005). Школа и васпитање. Београд: Едука.

Јеремић Б. (2011а). Моделовање процеса сазнавања хорским певањем на млађем школском узрасту. Зборник ВШССОВ, VI (2), 95−107.

Јеремић, Б. (2011б). Историјски осврт на значај певања на млађем школском узрасту у наставним плановима и програмима од 1948. до 1984.године. Норма XIV (3), 307−322.

Круљ, Р., Качапор С. и Кулић Р. (2003). Педагогија. Београд: Свет књиге.

Маринковић, С. (1995). Музичка култура за гимназије и стручне школе. Београд: Завод за уџбенике и наставна средства.

Павловић, Б. (2013). Традиционално народно музичко стваралаштво Косова и Метохије у настави музике. Лепосавић: Учитељски факултет у Призрену – Лепосавић.

Požgaj, J. (1950). Metodika muzičke nastave. Zagreb: Nakladni zavod Hrvatske.

Петровић, Д., Ђаковић, Б. и Марковић, Т. (2004). Прво београдско певачко друштво− 150 година. Београд: Српска академија наука и уметности, Музиколошки институт САНУ, Галерија САНУ.

Плавша, Д., Поповић, Б., Ерић, Д. (1968). Музичко васпитање II део: Методски приручник за наставнике музичког васпитања у основној школи од I до V разреда. Београд: Завод за издавање уџбеника Социјалистичке Републике Србије.

Правилник (2004). Правилник о Наставном плану и програму за први и други разред основног образовања и васпитања. Просветни гласник бр. 10.

Правилник (2005). Правилник о Наставном плану за први, други, трећи и четврти разред основног образовања и васпитања и наставном програму за трећи разред основног образовања и васпитања. Просветни гласник бр. 1.

Правилник (2006). Правилник о допуни правилника о наставном плану и програму за први и други разред основног образовања и васпитања. Просветни гласник бр. 3.

Правилник (2007). Правилник о наставном плану и програму за други циклус основног образовања и васпитања и наставном програму за пети разред основног васпитања и образовања. Просветни гласник бр. 6.

Сарајлић, Д. (2013). Српске духовне пјесме. Косовска Митровица: Факултет уметности у Приштини – Звечан.

Stefanović, S. (2007). „Zaboravljene stranice dečje horske literature: Zbirka 100 dečjih horova (1955)”. U: M. Živković (ur.), Zbornik katedre za muzičku teoriju, Muzička teorija i analiza (4), (str. 250−265). Beograd: Fakultet muzičke umetnosti.

Тракиловић, Д. (2002a). Музичка култура са методиком у разредној настави. Бијељина: Учитељски факултет у Бијељини.

Тракиловић, Д. (2002б). Композиције за рад са хором млађег школског узраста. Српско Сарајево: Завод за уџбенике и наставна средства.

Тракиловић, Д. (2002в). Духовне композиције за рад са хоровима основношколског типа. Српско Сарајево: Завод за уџбенике и наставна средства.

Шарковић, Д. (1997). Дечје хорско певање. Београд: Стари град, Друштво уметника.

Objavljeno
2016/07/04
Rubrika
Оригинални научни чланак