Пубертет: побуна и одрастање. Колико су традиционални сценарији у претпубертетској и пубертетској динамици још увек присутни?

  • Milorad V. Todorović Univerzitet u Prištini s privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Filozofski fakultet, Katedra za psihologiju

Sažetak


Велика нестабилност у улогама, широка флуидност у позоришту љубави, која је у супротности са стабилним светом јучерашњице, не може да се не прелије или одрази на децу која одрастају у простору „флуидних” љубави. Родитељи који су добили право да одређују врсту ужитка и облик љубави намећући их деци уносе конфузију елеминисањем оних јаснијих норми које су биле присутне у ранијим периодима. Патолошке манифестације, пре свега девојака у претпубертетском и пубертетском добу, о којима се извештавало на психотерапијама предузетим због тешкоћа у прилагођавању и образовању, могу пружити увиде у нормалне процесе какви се тешко могу добити директним посматрањем. Разумевање било које фазе или било ког ступња у оквиру фаза развоја подразумева јасан увид у историју претходних фаза и ниво изграђене структуре до тада. Чак и када се ради о револуционарним променама или „налетима” у процесу развоја ту се заправо ради о појачавању еволуционих процеса. Теоријски проблем с пубертетом, као фазом која се може одредити као ново издање инфантилног периода, јесте што она долази након периода такозване „латентности” па је стога нелогично да после (наизглед) мирног развоја може доћи до таквих великих, револуционарних промена. Чини се да се чак ни развојна теорија није обратила потребну пажњу на нешто што би се могло одредити као ’припремна активност’ од које пубертет зависи. Јасно је да је реч о оној невидљивој динамици присутној у психи управо у том „мирном”, претпубертетском периоду.

Reference

Dojč, H. (1965). „Pubertet kod žena”. U: G. Vučković (ur.), Žena i seks kroz vekove. Beograd: Duga.

Frojd, A. (2000). Normalnost i patologija u detinjstvu. Beograd: Zavod za udžbenike i nastavna sredstva.

Frojd, S. (2011). Porodični roman neurotičara. Beograd: Službeni glasnik.

Klajn, M. (2001). Unutrašnji svet dečje psihe. Beograd: Zavod za udžbenike i nastavna sredstva.

Lacan, J. (1986). Četiri temeljna pojma psihoanalize. Zagreb: Naprijed.

Sandler, J. &Freud, A. (1983). Discussions with Anna Freud on the Ego and the Mechanisms of Defence: the Ego and the Id ae Puberty. Int. J. Psycho-Anal., 64, 401–406.

Winnicott, D.W. (1965). The Matutarional Processes and the facilitating Environment. New York: International Universities Press.

Objavljeno
2016/10/19
Rubrika
Оригинални научни чланак