Петрарка – први модеран песник

  • Tatjana T. Kostić Универзитет „Џон Незбит”, Факултет за културу и медије, Београд

Sažetak


Франческо Петрарка је отац италијанске књижевности и хуманиста који је имао утицај на стварање нововековне културе. Живео је у времену мешања дискурса: хришћанске религије и хуманистичке филозофије. Стварао је на италијанском и латинском језику. Афирмацију је стекао Канцонијером, збирком на народном језику. Без Петраркиних латинских дела није могуће сагледати ни Канцонијер, ни дух времена чији је одраз била Петраркина поезија. Канцонијер не пева само о љубави према Лаури, збирка изражава сложенију, далекосежнију поруку у којој је сабрана идеолошка и морална криза новога века, што Петрарку осведочава као првог модерног песника. Популарност Петраркине поезије проширила се у читавој Европи и настао је феномен петраркизма. Касније, Петраркин утицај је очигледан у романтичарској и модерној књижевности (модерна и постмодерна).


Петрарка је био први модеран песник јер је отворио тему односа човека и Бога. Петраркина поезија није само индивидуално искуство песника, то је универзално искуство нововековног човека који проживљава проблем помућене егзистенције и зато Канцонијер узбуђује људски дух и данас. Петрарка је изнео интимни лирски доживљај човека у потрази за смислом, човека који је са сигурношћу свестан једино своје коначности. Ово је постала константа која карактерише нововековну књижевности у разним раздобљима књижевне историје.

Reference

Брдар, М. (2002). Филозофија у Дишановом писоару. Постмодерни пресек XX вековне филозофије. Сремски Карловци: Књижарница Зорана Стојановића.

Брдар, М. (2005). Узалудан позив: Социологија знања између идеологије и саморефлексије. Случај Карла Манхајма и Просветитељства. Нови Сад: Stilos.

Гарен, Е. (1982). Култура ренесансе. Београд: Нолит.

Гарен, Е. (1988 ). Италијански хуманизам. Нови Сад: Књижевна заједница Новог Сада.

Дјурант, В. (1999). Ренесанса. Београд: Народна књига.

Петрарка, Ф. (1968). Канцонијер. Београд: Просвета.

Петрарка, Ф. (1996). Канцонијер. Београд: Завод за уџбенике и наставна средства.

Ранковић, М. (1996). Општа социологија уметности. Београд: Завод за уџбенике и наставна средства.

Томасовић, М. (1985). Анализе и процјене. Сплит: Књижевни круг.

Чале, Ф. (1971). Петрарка и петраркизам. Загреб: Школска књига.

Objavljeno
2016/10/19
Rubrika
Прегледни чланак