Савремени облици сарадње породице и школе у процесу припреме деце за полазак у школу

  • Jasna Lj. Parlić Božović Univerzitet u Prištini s privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Filozofski fakultet, Katedra za pedagogiju
  • Ivana K. Stoiljković Univerzitet u Prištini s privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Medicinski fakultet,
Ključne reči: starting schoool||, ||полазак у школу, pupils||, ||ученици, school||, ||школа, family||, ||породица,

Sažetak


Полазак у школу је врло значајан доживљај за дете. Од првог утиска детета о школи зависи успешност његовог даљег школовања, па се може сматрати и пресудним тренутком за цели живот детета. Поласком детета у школу, круг око њега се шири. Игра више није основа већ учење постаје његова основна активност. Дете ће напредовати у школи и лепо се осећати у друштву својих вршњака ако код детета формирамо позитиван однос према школи, обавезама које га чекају, спремности за учење и рад, однос према учитељу и пријатељима.

Полазак у школу важна је прекретница у животу детета. У проучавању везе између породице и школе утврдили смо да је сарадња породице и школе за полазак детета у школу од изузетне важности. Укључивање детета у образовни процес сматра се значајним фактором бољег прилагођавања и развоја личности ученика.

Васпитање и образовање брига су и породице и школе, тако да би се без њихових заједничких залагања јавили пропусти у постизању васпитно-образовних и наставних циљева и задатака. Све ово што породица подстиче и развија, школа треба да продубљује, а све оно што се у школи развија породица треба да подстиче. Из резултата истраживања може се, такође, извести закључак да је сарадња породице и школе од велике важности и да доприноси бољем сналажењу деце приликом поласка у школу. Евидентно је да ће деца чији су родитељи процентуално више укључени у школске активности постићи бољи успех у учењу и бити срећније, задовољније и здравије личности од деце чији ће родитељи у мањем степену бити укључени у школске активности. Породица је, свакако, модел и узор у усвајању друштвено-социјалних облика понашања и изградње основних црта личности. Школа је најважнија институција где се ти облици шире и продубљују, па из тога проистиче то да је сарадња породице и школе императив за успех и напредак деце.

Сарадња породице и школе треба да се остварује од тренутка када дете постане полазник образовне установе, а надаље да се продубљује и допринесе адекватном испуњавању васпитно-образовних задатака у школи.

Социјализација, начини сарађивања и изграђивања односа који започињу у породици бивају допуњавана и утицајима других, ширих, спољашњих фактора (школа, средства масовне комуникације и др.), који утичу на формирање зреле и стабилне личности.

И најзад, поласком у школу, деца ступају у односе који су за њих нови и другачији од односа у породици, при чему је сарадња породице и школе од круцијалног значаја за развој и сазревање личности детета, што нажалост, сви родитељи, још увек не схватају.

Reference

Branković, D. (1999). Pedagogical theories. Banja Luka: Scientific basics and developmental flows.

Bojanović, R. (1997). The Democratic and antidemocratic personality. Belgrade: Education for democracy, Dialogue, no. 3-4.

Vidaković, I. (2006). Dictionary of Social Work. Belgrade: The National Library of Serbia.

Grandić, R. (2004). Annexes to family Pedagogy. Novi Sad: Author's Edition.

Milošević, I. (2000). Family and family education. The collection of the Institute for Pedagogical Research, Belgrade: The Institute for Pedagogical Research and Education.

Milošević, N. (2001). Retelling as a means to encourage the culture of speech in school. The collection of the Institute for Pedagogical Research, Belgrade: The Institute for Pedagogical Research and Education.

Milošević, N. (2016). Two language codes: family and school. Belgrade: The Institute for Pedagogical Researches.

Potkonjak, N. et. al. (1998). Pedagogical Lexicon 2. Belgrade: The Institute for Textbooks and Teaching Resources.

Potkonjak, N., Orlović- Potkonjak, M. (1973). The 20th century is not a "child's life" nor a century of pedagogy has hopes .... XXI century. Novi Sad: Association of Pedagogical Societies of Vojvodina.

Potkonjak, N., Orlović- Potkonjak, M. (1973). Pedagogy, the first part. Belgrade: The Institute for textbooks and Teaching Resourses.

Potkonjak, N. & Šimleša, P. (1989). Pedagogical Encyclopedia, Book 2. Belgrade: The Institute for Textbooks and Teaching Resources.

Savić, M. (1990). How to make your child a successful pupil. Belgrade: The Children's Newspapers, The National Library of Serbia.

Objavljeno
2018/10/04
Rubrika
Оригинални научни чланак