Студенти о политици и националној идентификацији у спорту

  • Jovan R. Bazić Učiteljski fakultet u Prizrenu - Leposavić
  • Veroljub S. Stanković Univerzitet u Prištini s privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Fakultet za sport i fizičko vaspitanje
  • Petar D. Pavlović Univerzitet u Banja Luci, Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta

Sažetak


У овом раду се разматрају резултати истраживања о политици и националној идентификацији у спорту, које је вршено међу студентима факултета за спорт и физичко васпитање универзитета из Косовске Митровице, Ниша и Бања Луке. Овим истраживањем је обухваћено укупно 464 студенaта и оно је извршено у априлу и мају 2013. године у Лепосавићу, Нишу и Бања Луци. Основни циљ истраживања јесте да се утврди колико студенти препознају утицај политике у спорту на нивоу свакодневне праксе и како они виде процес учвршћивања и испољавања националног идентитета у спорту. У функцији овог рада, указује се и на релевантне теоријско-методолошке приступе у разумевању политике, спорта и националног идентитета, као и њиховог међусобног односа.

Резултати истраживања показују да студенти препознају утицај политике у спорту и испољавање националне идентификације у спортским такмичењима, као и у догађајима поводом њих, у којима изузетну улогу имају средства масовних комуникација. У својим одговорима на постављена питања, студенти указују да политика има велики утицај на спорт, али и да спорт има значајног утицаја на политику, при чему истичу да успeси врхунских спoртистa, нарочито на међународним такмичењима, пoдстичу буђeњe нaциoнaлних oсeћaњa, јачају националну идентификацију и доприносе снажењу патриотизма. Тај ефекат се нарочито појачава понашањем и изјавама врхунских спортиста у медијима, након великих спортских резултата, као и обраћање највиших државних званичника тим поводом. Зато су ови успеси од великог значаја за промоцију државе и нације, али су они, с друге стране, и од велике користи зa личну прoмoциjу пoлитичaрa и пoлитичких стрaнaкa на власти. Затим, студенти добро запажају значај и улогу симболичких обележја у спорту, па, у том контексту, тврде да амблeми, грбoви и другa национална oбeлeжja нa спoртскoj oпрeми дoпринoсe jaчaњу нaциoнaлнoг идeнтитeтa. У вези става да спoртисти нa мeђунaрoдним тaкмичeњимa треба да пeвaју држaвну химну, већина студената, особито из Лепосавића, сматра да је то њихова обавеза. Посебно је значајно да готово сви студенти истичу како хулигaнскo пoнaшaњe нaвиjaчa нa спoртским дoгaђajимa врeђa њихова нaциoнaлнa oсeћaњa.

Biografija autora

Jovan R. Bazić, Učiteljski fakultet u Prizrenu - Leposavić
redovni profesor

Reference

Anderson, B. (1991). Imagined Communities. London: Verso.

Antonić, S. (2003). Nacija u strujama prošlosti: Ogledi o održivosti demokratije u Srbiji. Beograd: Čigoja.

Базић, Ј. (2011). Национални идентитет у процесу политичке социјализације. Српска политичка мисао. 34 (4), стр. 335-354.

Базић, Ј., Пешић, М. (2012). Социологија. Лепосавић: Учитељски факултет.

Girginov, V. (2004). Totalitarian sport: Towards an Understanding of its Logic, Practice and Legacy. Politics, Religion & Ideology. 5 (1), str. 25-58.

Guttmann, A. (1986). Sports Spectators. New York: Columbia University Press.

Dahl, R. (1989). Democracy and its Critics. New Haven: Yale University Press.

Dunning, E. Malcolm, D. (2003). Issues in the Sociology of Sport, London: Routledge.

Đorđević, I. (2009). Umeju li antropolozi da igraju fudbal? Sport i identitet u savremenoj Srbiji. Antropologija. (9), str. 89-103.

Đorić, M. (2012). Huliganizam: nasilje i sport. Vranje: Udruženje Nauka i društvo Srbije.

Koković, D. (2010) Društvo, nasilje i sport. Novi Sad: Mediteran Publishing.

Kustec, L. S., Maksmuti, A. (2010). Odnos politike i sporta u perspektivi teorijskih analiza u politikologiji. Anali Hrvatskog politološkog društva. 7 (1), str. 147-170.

Selhanović, D. (2007). Sport - najsnažniji promidžbeni adut. Medianali. 1 (1), str. 95-102.

Simonović, Lj. (2001). Filozofski aspekti modernog olimpizma. Beograd: Lorka.

Станковић, В., Базић, Ј. (2013). Студенти, спорт, политика. Теме. 37 (2), стр. 843-856.

Thomas, C. (2003). A better democratic model. Trafford: Victoria B.C.

Habermas, J. (1982). Problemi legitimacije u kasnom kapitalizmu. Zagreb: Naprijed.

Heywood, A. (1999). Political Theory. An Introduction. New York: Palgrave, Houndmills.

Objavljeno
2014/07/13
Rubrika
Оригинални научни чланак