Лична и породична драма Симке Катић у роману Корени Добрице Ћосића

  • Anica M. Radosavljević Univerzitet u Prištini s privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Filozofski fakultet, Katedra za srpsku književnost i jezik
  • Nebojša J. Lazić Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Filozofski fakultet, Katedra za srpsku književnost i jezik
Ključne reči: Симка Катић, Корени, Добрица Ћосић, жена, трагичност, потомство, љубав, патња

Sažetak


У раду разматрамо лик Симке Катић из романа Корени Добрице Ћосића, који је уједно и најважнији женски лик у роману. Из укупног књижевног опуса и мноштва ликова Корена издвојили смо овај женски лик како бисмо указали на његов значај и место у књижевном свету Добрице Ћосића. Покушаћемо да укажемо на личну и породичну трагедију Симке Катић која произилази из болне чињенице немогућности остварења потомства. Показаћемо како Добрица Ћосић гради књижевни лик Симке Катић из различитих наративних углова и посматра је у најразличитијим животним ситуацијама и различитим међуљудским односима. 

Анализом књижевног лика Симке Катић покушаћемо да у раду тематизујемо неколико важних питања, као што су: да ли је у лику Симке Катић писац књижевноуметнички обликовао прототип српске жене с краја XIX века? Како се патријархална средина односи према жени нероткињи? Због чега се тада на материнство гледало као на најважнију друштвену улогу жене?

Reference

Аврамовић, З. (2018). Значењски слојеви романа Корени. У: Р. Симић и В. Брборић (ур.), Књижевно дело Добрице Ћосића (187–196). Београд: Филолошки факултет.

Вулф, В. (2000). Сопствена соба. Београд: Плави јахач.

Де Бовоар, С. (1982). Други пол I. Београд: БИГЗ.

Делић, Ј. (2018). Романи Корени и Бајка као пресудна дјела у романсијерском развоју Добрице Ћосића. У: Р. Симић и В. Брборић (ур.), Књижевно дело Добрице Ћосића (59–86). Београд: Филолошки факултет.

Егерић, М. (1982). Дела и дани II, Есеји и критике. Нови Сад: Матица српска.

Михајловић, Б. (1988). Портрети. Београд: Нолит.

Пешикан-Љуштановић, Љ. (2011). Сакрални, социјални, историјски и психолошки простори љубавне усмене лирике. У: Ј. Делић и А. Јовановић (ур.), Језик, књижевност, култура: Новици Петковићу у спомен (339–364). Београд: Филолошки факултет – Институт за књижевност и уметност.

Радуловић, М. (2007). Роман Добрице Ћосића. Београд–Фоча: Институт за књижевност и уметност – Православни богословски факултет.

Станисављевић, В. (1982). Корени Добрице Ћосића. Београд: Завод за уџбенике и наставна средства.

Сувајџић, Б. (2018). Мит о коренима у Коренима Добрице Ћосића. У: Р. Симић и В. Брборић (ур.), Књижевно дело Добрице Ћосића (109–127). Београд: Филолошки факултет.

Фројд, С. (1994). С оне стране принципа задовољства. Нови Сад: Светови.

Ћосић, Д. (2013). Корени. Београд: Завод за уџбенике.

Objavljeno
2020/06/22
Rubrika
Оригинални научни чланак