Из ономастике села Велика Крушевица код Рековца

  • Golub Jašović Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Katedra za srpski jezik i književnost
Ključne reči: Велика Крушевица, Левач, топонимија, антропонимија, лексичко-семантичка анализа

Sažetak


У раду је обрађена ономастичка грађа забележена у левачком селу Велика Крушевица, које административно припада општини Левач. Пописани су топоними, лични и породични надимци, лична имена и презимена свих становника који су у време нашег боравка на терену стално или повремено (за време летњих сезонских пољопривредних радова) живели у селу. Урађена је и кратка лексичко-семантичка анализа и класификација регистрованих онима. Саставни део рада чини и речник уазбучено приређених онима.

Reference

Бушетић, Т. (1903). Левач. Београд: Српска краљевска академија.

Јашовић, Г. (2012). Грађа за ономастикон Стојановића, Марковића и Петровића у Лозници и у Доњој мали. У: З. Стојановић, Стојановићи у насељу Лозница у Баточини. Београд: Свет књиге.

Јашовић, Г. (2018). Ономастика слива реке Косанице. Косовска Митровица: Филозофски факултет.

Стаменковић, С. (2001). Насеља Србије. Географска енциклопедија, књ. 3. Београд: Географски институт – Стручна књига.

Попис (2002). Први резултати Пописа по општинама и насељима Републике Србије, Попис становништва, домаћинстава и станова 2002. Београд: Републички завод за статистику Србије.

Речник места (1925). Речник места Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, I део, по званичним подацима Министарства унутрашњих дела. Београд: Народна просвета.

Челиковић, Б. (2012). Левач и Темнић: насеља, порекло становништва, обичаји, књ. 18. Београд: Службени гласник – Српска академија наука и уметности.

Objavljeno
2021/04/29
Rubrika
Оригинални научни чланак