Значај регионалних часописа за афирмацију завичајне традиције и културне баштине

  • Zdravko Deletić Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Filozofski fakultet, Katedra za istoriju
Ključne reči: завичај, историја, традиција, културна баштина

Sažetak


Локални часописи погодан су медиј за презентацију и афирмацију завичајне историје, традиције и културне баштине. Они пружају могућност за афирмацију вредности које су значајне на локалном нивоу, а нису истражене и видљиве на државном нивоу –  немају државни или међународни значај. Локални медији омогућавају презентацију стваралаштва и афирмацију недовољно доказаним ствараоцима, аматерима, као и почетне кораке младим ствараоцима у области књижевности. Проблеми у области финансирања, компетенција аутора, уређивања, рецензирања и научних домета објављених радова су реалност. Међутим, то су проблеми које треба решавати, а не због тога оспоравати значај и потребу постојања локалних часописа.

            Рад је написан на основу личног ауторског и редакцијског искуства, анализе садржаја локалних часописа на северу Црне Горе, изучавања методологије научног рада и теоријског промишљања на задату тему.

Reference

Делетић, З. (2007). Завичајна историја као предмет истраживања. У: Д. К. Вукчевић (ур.), Завичајна историја у Црној Гори (61-90). Подгорица: Црногорска академија наука и умјетности.

Делетић, З. (2013). Истраживање историје. Косовска Митровица: Филозофски факултет.

Делетић, З. (2013а). Традиција као историјски извор. Наука и традиција : филозофске науке. Зборник радова са научног скупа. Научни скупови, књ. 7, том 2/1, стр. 17–33. Пале: Филозофски факултет.

Делетић, З. (2018). „Завичај у настави историје“. Методика и технологија наставе историје. Косовска Митровица: Филозофски факултет, стр. 433–447.

Делетић, З. (2019). „Традиција и историја“. Занат историчара: методологија историописања. Косовска Митровица: Филозофски факултет: Историјски архив Краљево, 161–170.

Кока, Ј. (1994). О историјској науци. Београд: Српска књижевна задруга.

Куљић, Т. (2006). Култура сећања: теоријска објашњења употребе прошлости. Београд: Чигоја штампа.

Mitrović, A. (1991). Raspravljanje sa Klio : o istoriji, istorijskoj svijesti i istoriografiji. Sarajevo: Svjetlost.

Томпсон, П. (2012). Глас прошлости: усмена историја. Београд: Clio.

Трифуновић, Ђ. (2011). Библиографија часописа „Токови“ (1971–2010). Токови, 1–2 (2011), стр. 417–516.

Тош, Џ. и Ш. Ланг. (2008). У трагању за историјом. Београд: Clio.

Objavljeno
2020/08/14
Rubrika
Оригинални научни чланак